Φραγκίσκος vs ΕΕ για αλλαγή «Χριστουγέννων» με «διακοπές»: Δικτατορίες προσπάθησαν να το κάνουν αυτό

«Θεία οργή» Πάπα για υπηρεσιακό ευρωπαϊκό έγγραφο που εισηγούνταν την αλλαγή της λέξης «Χριστούγεννα» με τη λέξη «διακοπές» στο πλαίσο μιας «συμπεριληπτικής» γλώσσας. Το έγγραφο τελικά ανακλήθηκε υπό το βάρος των αντιδράσεων.  

«Δικτατορίες προσπάθησαν να το κάνουν αυτό (...), το έγγραφο της ΕΕ για τα Χριστούγεννα είναι ένας αναχρονισμός» μια «αποδυναμωμένης, νερωμένης» κοσμικότητας» τόνισε τη Δευτέρα ο Φραγκίσκος. 

«Το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Χριστούγεννα... αυτό είναι αναχρονισμός. Στην ιστορία, πολλές, πολλές δικτατορίες προσπάθησαν να το κάνουν αυτό. Σκεφτείτε τον Ναπολέοντα: από εκεί... Σκεφτείτε τη ναζιστική δικτατορία, την κομμουνιστική... είναι μια μόδα μιας αποδυναμωμένης κοσμικότητας, μιας νερωμένης κοσμικότητας... Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν έχει λειτουργήσει». 

«Αλλά αυτό με κάνει να σκεφτώ κάτι, μιλώντας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο πιστεύω ότι είναι απαραίτητο: η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πάρει στα χέρια της τα ιδανικά των ιδρυτών, που ήταν ιδανικά ενότητας, μεγαλείου, και να προσέξει να μην πάρει τα μονοπάτι ιδεολογικού αποικισμού. Αυτό θα μπορούσε να καταλήξει να διχάσει τις χώρες και να [προκαλέσει] την αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σέβεται κάθε χώρα όπως είναι δομημένη μέσα στην ποικιλία των χωρών και να μην θέλει να τις κάνει ομοιόμορφες. Δεν νομίζω ότι θα το κάνει αυτό, δεν ήταν πρόθεσή της, αλλά να προσέχετε, γιατί μερικές φορές έρχονται και ρίχνουν projects σαν αυτό εκεί έξω και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Δεν ξέρω τι τους έρχεται στο μυαλό... Όχι, κάθε χώρα έχει τη δική της ιδιαιτερότητα, αλλά κάθε χώρα είναι ανοιχτή στις άλλες» πρόσθεσε ο Ποντίφικας. 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση: η κυριαρχία της, η κυριαρχία αδελφών σε μια ενότητα που σέβεται την ιδιαιτερότητα κάθε χώρας. Και προσέξτε να μην είστε οχήματα ιδεολογικού αποικισμού. Γι' αυτό [το θέμα] των Χριστουγέννων είναι αναχρονισμός» κατέληξε.
 

Πηγή: politico.eu