Τη… σιωπή του έσπασε ο Τούρκος πρόεδρος απαντώντας εμμέσως στον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος με αφορμή το SofaGate κατά την επίσκεψη της ευρωπαϊκής ηγεσίας στην Άγκυρα, χαρακτήρισε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δικτάτορα». 

Σε ομιλία του δήλωσε ότι οι ηγέτες της Δύσης κάνουν προσωπικές επιθέσεις προς τον ίδιο, αλλά και το Ισλάμ λόγω της ανικανότητάς τους. 

«Η εχθρότητα κατά το Ισλάμ έχει μετατραπεί σε ένα όργανο των πολιτικών της Δύσης για να καλύψουν την αποτυχία τους και την ανικανότητά τους. Οι πολιτικοί που αποτυγχάνουν στην εξωτερική πολιτική, στριμώχνονται στο εσωτερικό και τον προσωπικό τους ανταγωνισμό τον βάζουν μπροστά από το καθήκον τους, κρύβουν την ικανότητά τους, επιτιθέμενοι προσωπικά στο πρόσωπό μου, αλλά κι εναντίον των Μουσουλμάνων», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Την ίδια ώρα, από τον ιταλικό τύπο αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος «παγώνει» την αγορά 10 ελικοπτέρων από την Ιταλία αξίας 70 εκατ. δολαρίων. Παράλληλα, η τουρκική πλευρά διαρρέει ότι ιταλικές εταιρείες που θέλουν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς, κυρίως, στον ενεργειακό τομέα, δε θα μπορέσουν να πετύχουν. 

Στο μέτωπο των τουρκολιβυκών σχέσεων, ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμντουλάχ Χαμίντ Ντμπέιμα, επισκέπτεται σήμερα στις 4 το απόγευμα το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, συνοδεία 14 υπουργών του και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. 

Η επίσκεψή του θα διαρκέσει 2 ημέρες και θα υπογραφούν πολλές συμφωνίες συνεργασίας σε όλους τους τομείς, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί και το τουρκολιβυκό μνημόνιο.  Ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να συνεργαστεί με κάθε τρόπο με τη Λιβύη και να δείξει ότι έχει στενές σχέσεις μαζί της. 

Στο μεταξύ, την Τετάρτη 14 Απριλίου Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα θα επισκεφθεί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. 

Πηγή: skai.gr