Επιμένει για το όπλα μαζικής καταστροφής η Βρετανία

Επιμένει η Βρετανία ότι η ISG έδωσε τα στοιχεία για την ύπαρξη εργαστηρίων κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, διαψεύδοντας τον Αμερικανό διοικητή Πολ Μπρέμερ.
Οι «αποδείξεις» ότι στο Ιράκ υπάρχουν «παράνομα εργαστήρια» που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής - ισχυρισμό που είχε προβάλει στα μέσα Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ - περιλαμβάνονται σε μια έκθεση της Ομάδας Επιθεωρήσεων του Ιράκ (ISG), επανέλαβε σήμερα η Ντάουνινγκ Στριτ.
Ο Μπλερ «αναφερόταν στις αποδείξεις που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί μέσω της προκαταρκτικής αναφοράς του ISG» είπε ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου.
Ωστόσο ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, σε συνέντευξή του που θα μεταδοθεί σήμερα από το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι ITV διαψεύδει την ύπαρξη τέτοιων εργαστηρίων. Όπως φέρεται να δήλωσε ο Μπρέμερ, διάβασε την αναφορά του Ντέιβιντ Κέι (του επικεφαλής της ISG) που «δεν λέει τέτοιο πράγμα». Οι ισχυρισμοί αυτοί, κατά τον Μπρέμερ, εξυπηρετούν «κάποιον που, διαφωνώντας με την πολιτική (της συμμαχίας) στο Ιράκ, θολώνει τα νερά για να την καταστρέψει».
Αφού πληροφορήθηκε ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν από τον Τόνι Μπλερ, το στενότερο σύμμαχο των ΗΠΑ, ο Αμερικανός διοικητής έσπευσε πάντως να υπογραμμίσει ότι η ISG έχει δώσει στη δημοσιότητα «πολλές αποδείξεις» συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν «τα χημικά και βιολογικά προγράμματα του Ιράκ».
Από τη μεριά του, ο αρμόδιος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις του Φιλελεύθερου Κόμματος, Μένζιες Κάμπελ, προειδοποίησε ότι, στην επόμενη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, θα ζητήσει από τη βρετανική κυβέρνηση να δηλώσει επισήμως ότι γνωρίζει για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ. «Είναι καιρός να ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός μια και καλή αυτό το ζήτημα. Τι γνώριζε ακριβώς η βρετανική κυβέρνηση όταν ενεπλάκη στρατιωτικά για τα όπλα μαζικής καταστροφής και τις εγκαταστάσεις παραγωγής τους; Και τι ξέρει σήμερα;» είπε ο Κάμπελ.
Πηγή: skai.gr