Επικοινωνία Μπάιντεν-Ερντογάν: Συμφώνησαν να συναντηθούν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε σήμερα Παρασκευή τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «μεταφέροντας το ενδιαφέρον του για μια εποικοδομητική διμερή σχέση σε διευρυμένους τομείς συνεργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών. Οι ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν διμερή συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο για να συζητήσουν το πλήρες φάσμα των διμερών και περιφερειακών θεμάτων».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, να βελτιώσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, συμμάχων στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επί του στρατηγικού χαρακτήρα της διμερούς σχέσης και ότι είναι σημαντικό να εργαστούν από κοινού ώστε να οικοδομηθεί μεγαλύτερη συνεργασία σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ανέφερε η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήταν εύκολο τηλεφώνημα, λόγω του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 που απέκτησε η Τουρκία, του αμερικανικού «μπλόκου» στην προμήθεια μαχητικών F-35 στην Τουρκία αλλά και της Αρμενικής Γενοκτονίας, την οποία όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα γνωρίσει αύριο ο πρόεδρος Μπάιντεν. 

Είναι η πρώτη επικοινωνία Μπάιντεν – Ερντογάν από τη στιγμή που ο αμερικανός πρόεδρος ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο. Αναμένεται και τηλεφωνική επικοινωνία του τούρκου υπουργού εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν. 

 

Πηγή: skai.gr