Έντονη αντίδραση των ΗΠΑ για την ανέγερση νέων κτηρίων στη Δυτική Όχθη

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν σήμερα την «έντονη ανησυχία» τους για την ανακοίνωση του Ισραήλ για την κατασκευή περισσότερων από 1.000 νέων κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Ανησυχούμε βαθιά για το σχέδιο της ισραηλινής κυβέρνησης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

«Είμαστε σθεναρά αντίθετοι στην επέκταση εποικισμών, η οποία είναι εντελώς αντίθετη με τις προσπάθειες μείωσης της έντασης και της διασφάλισης ηρεμίας και που υπονομεύει τις προοπτικές για μια λύση δύο κρατών» ισραηλινού και παλαιστινιακού, πρόσθεσε.

«Πιστεύουμε επίσης ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για αναδρομική νομιμοποίηση των παράνομων εποικισμών είναι απαράδεκτη», συνέχισε, διαβεβαιώνοντας ότι Αμερικανοί ανώτεροι αξιωματούχοι διαβίβασαν αυτές τις θέσεις «απευθείας» στους Ισραηλινούς ομολόγους τους.

Αυτή είναι μια από τις ισχυρότερες θέσεις που έλαβαν οι ΗΠΑ αναφορικά με τους ισραηλινούς εποικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη μετά την άνοδο στην εξουσία του προέδρου Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.

Ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ είχε υιοθετήσει μια πολιτική μεγαλύτερης κατανόησης. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ, Μάικ Πομπέο, τροποποίησε ακόμη και το αμερικανικό δόγμα το 2019, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν θεωρούσε πλέον τους εποικισμούς ως αντίθετους με το διεθνές δίκαιο, μια απόφαση που γιόρτασε το Ισραήλ αλλά καταγγέλθηκε από τους Παλαιστίνιους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ