Εκκενώθηκε ολόκληρη πόλη στη Σκωτία ενόψει της κακοκαιρίας «Μπαμπέτ» - Βίντεο

Συνολικά για τη Σκωτία έχουν εκδοθεί 14 συναγερμοί και οκτώ προειδοποιήσεις για πλημμύρες

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

«Πρωτοφανείς» καιρικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν από το απόγευμα στη Σκωτία, με μία σπάνια κόκκινη προειδοποίηση για σφοδρές βροχοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και πλημμύρες να έχει εκδοθεί για τα ανατολικά της χώρας.

Ο κίνδυνος πλημμυρών που συνοδεύει τη βροχή της λεγόμενης Καταιγίδας Μπαμπέτ οδήγησε το μεσημέρι τις τοπικές αρχές να εκδώσουν εντολή προληπτικής εκκένωσης σημείων της πόλης Μπρέχιν στην κομητεία Άνγκους, από όπου περνά ο ποταμός Μπρέχιν.

Συνολικά για τη Σκωτία έχουν εκδοθεί 14 συναγερμοί και οκτώ προειδοποιήσεις για πλημμύρες.

Η Σκωτία, όπως και η Ιρλανδία χθες, πλήττεται ήδη από ανέμους που ξεπερνούν τα 110 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ η βροχή έχει αρχίσει να πέφτει αδιάκοπα από το πρωί. Εκτιμάται ότι έως και 250 χιλιοστά βροχής μπορεί να πέσουν εντός της ημέρας.

Το Μετεωρολογικό Γραφείο προειδοποιεί για μεγάλη πιθανότητα κινδύνου για απώλεια ανθρώπινης ζωής και για σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις και στην παροχή ενέργειας. Αναμένονται επίσης ζημιές σε κτίρια και σε υποδομές.

Ο κόσμος καλείται να μείνει στο σπίτι, με πολλά σχολεία και επιχειρήσεις να κλείνουν από το μεσημέρι.

Σε πολλές άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σε ισχύ υποδεέστερες πορτοκαλί και κίτρινες προειδοποιήσεις για μεγάλες ποσότητες βροχής και δυνατούς ανέμους.

Οι προειδοποιήσεις θα ισχύουν μέχρι τουλάχιστον το μεσημέρι της Παρασκευής.