Συνάντηση Σούνακ - Νετανιάχου: Απόλυτη βρετανική στήριξη στο Ισραήλ

«Θρηνούμε για το θάνατο κάθε ανθρώπου και αναγνωρίζουμε ότι ο παλαιστινιακός λαός είναι επίσης θύμα της Χαμάς», ανέφερε ο Βρετανός Πρωθυπουργός

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Το Ηνωμένο Βασίλειο «υποστηρίζει απολύτως το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να κυνηγήσει τη Χαμάς, να ανακτήσει ομήρους και να αποκαταστήσει την ασφάλειά του», είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σε κοινές δηλώσεις με τον Ισραηλινό ομόλογό του Βενιαμίν Νετανιάχου μετά από τη συνάντηση που είχαν στην Ιερουσαλήμ.

Ο κ. Σούνακ σημείωσε πως το Ισραήλ λαμβάνει κάθε προφύλαξη για την προστασία αμάχων σε αντίθεση με τη Χαμάς.

Ευχαρίστησε τον κ. Νετανιάχου για τις προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων της Χαμάς, μεταξύ των οποίων και Βρετανοί υπήκοοι.

«Θρηνούμε για το θάνατο κάθε ανθρώπου και αναγνωρίζουμε ότι ο παλαιστινιακός λαός είναι επίσης θύμα της Χαμάς», πρόσθεσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός και για αυτό, όπως συνέχισε, χαιρετίζει την απόφαση του Ισραήλ να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Δήλωσε, τέλος, υπερήφανος που στέκεται αλληλέγγυος ως φίλος του Ισραήλ και ότι Βρετανία θέλει νίκη του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός ηγέτης είπε ότι Χαμάς «είναι ο νέος ISIS» και «οι σύγχρονοι βάρβαροι, τα χειρότερα τέρατα στον κόσμο» και ότι η χώρα του πρέπει να τη νικήσει.

«Είναι μία μάχη ολοκλήρου του πολιτισμένου κόσμου», είπε, κάνοντας λόγο για άξονα του κακού υπό το Ιράν.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη απελευθέρωσης των ομήρων και σχολίασε ότι αυτή είναι «η πιο σκοτεινή ώρα» του Ισραήλ και του κόσμου και ότι οδηγεί σε έναν μακρόχρονο πόλεμο, στον οποίο θέλει τη διαρκή στήριξη της Βρετανίας και των άλλων συμμάχων.

Από το Ισραήλ στη Σαουδική Αραβία ο Σούνακ

Η Σαουδική Αραβία θα είναι τελικά ο επόμενος σταθμός της επίσκεψης του Ρίσι Σούνακ στη Μέση Ανατολή μετά από τις συναντήσεις του στο Ισραήλ, γνωστοποίησε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα βρίσκεται απόψε στο Ριάντ, όπου θα έχει συνάντηση με τον διάδοχο του θρόνου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Το πρωθυπουργικό γραφείο χαρακτήρισε τη Σαουδική Αραβία σημαντικό εταίρο στην περιοχή.

Σκοπός του κ. Σούνακ είναι να συμβάλει στην αποτροπή εξάπλωσης της σύρραξης στην ευρύτερη περιοχή.

Μέχρι την επίθεση της Χαμάς, οι προσπάθειες διπλωματικής προσέγγισης Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ απέδιδαν καρπούς, όπως είχε πει ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.