Ενιαίο οικονομικό σχέδιο για τα Βαλκάνια

Στη Ν.Α. Ευρώπη έχουν ήδη αναπτυχθεί περίπου 3,5 χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις και χίλια υποκαταστήματα ελληνικών τραπεζών, έχοντας επενδύσει περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια ευρώ ποσό που αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ του συνόλου των ελληνικών επενδύσεων στο εξωτερικό και έχοντας δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σε επενδυτικό κεφάλαιο στην Αλβανία, την ΠΓΜΔ, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, ενώ βρίσκεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των ξένων άμεσων επενδύσεων στη Βουλγαρία, στην τρίτη θέση στη Ρουμανία και παρουσιάζει έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα στην αγορά της Τουρκίας.

Αυτά επισημάνθηκαν στην ενημερωτική εκδήλωση για το \Ελληνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ)\, που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παράτασης της εφαρμογής του Σχεδίου, με σκοπό την ενημέρωση των ελληνικών επιχειρήσεων για τις δυνατότητες ιδιωτικών παραγωγικών επενδύσεων, μέσω επιχορήγησης, σε μία ομάδα βαλκανικών χωρών (Σερβία, ΒοσνίαΕρζεγοβίνη, ΠΓΔΜ και Μαυροβούνιο) .

Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Θ. Σκυλακάκης ανέφερε στην ομιλία του ότι η χώρα μας, συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις διεθνείς πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων σε κυβερνητικό επίπεδο, αποφάσισε την παράταση εφαρμογής του Ελληνικού Σχεδίου για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ) μέχρι το 2011 έτσι ώστε να επιτευχθεί αποτελεσματικότερη και ορθότερη απορρόφηση των πιστώσεων και των διατιθέμενων πόρων του προγράμματος από τις επωφελούμενες χώρες.

Το ΕΣΟΑΒ, πρόσθεσε, αποτελεί σημαντική προσπάθεια της Ελλάδας να ενσωματώσει μεμονωμένες πρωτοβουλίες αναπτυξιακής βοήθειας σε ένα ενιαίο σχέδιο και να προωθήσει έτσι μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πολιτική. Τόνισε ότι, μέσω του ΕΣΟΑΒ, χρηματοδοτούνται έργα, επενδύσεις, δράσεις, μελέτες και δραστηριότητες σε μια ομάδα βαλκανικών χωρών που περιλαμβάνουν τη ΒοσνίαΕρζεγοβίνη, των Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, από την πλευρά του, επεσήμανε ειδικότερα ότι η επιχορήγηση των ιδιωτικών παραγωγικών επενδύσεων στις συγκεκριμένες χώρες δύναται να καλύψει το 30% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης. Το ελάχιστο και το μέγιστο ύψος της \\επιχορηγούμενης επένδυσης καθορίζεται ως εξής:

• από 800.000 ευρώ έως 5.000.000 ευρώ για επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη μεταποίηση, αλλά μόνον για ίδρυση παραγωγικών μονάδων στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η εξαγορά επιχειρήσεων μέσω ιδιωτικοποιήσεων

• από 300.000 ευρώ έως 1.500.000 ευρώ για επενδύσεις σε γεωργικές επιχειρήσεις θερμοκηπιακού τύπου, σε κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και σε αλιευτικές επιχειρήσεις σύγχρονης τεχνολογίας.

Η πρωτοβουλία αυτή, όπως είναι αυτονόητο, ανέφερε ο κ. Μίχαλος, έρχεται να προσδώσει μια ιδιαίτερη δυναμική στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για την εδραίωσή τους στις χώρες αυτές.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων κ. Κλ. Ευστατόγλου αναφέρθηκε στα προγράμματα ασφάλισης επενδύσεων εξωτερικού, ενώ εξαιτίας της απεργίας των στελεχών Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε στις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη Σερβία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, τα Σκόπια και το Μαυροβούνιο. Για τη ΒοσνίαΕρζεγοβίνη εμφανίζονται καλές προοπτικές για κοινά επενδυτικά σχέδια στους τομείς ξύλου, χαρτιού, χαρτικών, δερματοποιίας, υποδηματοποιίας, κτηνοτροφίας, γαλακτοκομικών προϊόντων, αγροτικής μεταποίησης, χειμερινού τουρισμού, ενέργειας και κατασκευών.

Για την εύθραυστη οικονομία της πΓΔΜ ο τομέας της γεωργίας παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες. Στη Σερβία επίσης η αγροτική βιομηχανία και η βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων αποτελεί έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο οικονομικής αναπτυξης, ενώ στο Μαυροβούνιο εκτιμάται ότι οι ελληνικές επενδύσεις πρέπει να έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία από πλευράς τεχνολογίας, καθώς και σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό.
Πηγή: skai.gr