Ενεργειακή λιτότητα προτείνει ο Τσάβες

Την κατασκευή ενός αγωγού μήκους 8.000 χιλιομέτρων, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Βενεζουέλα στην Αργεντινή και τη Βραζιλία, αναμένεται να προτείνει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των 12 χωρών της Νότιας Αμερικής για ενεργειακά θέματα, που έχει συγκαλέσει στο Πάρλομαρ, την πρωτεύουσα του τουριστικού νησιού της Μαργαρίτας στην Καραϊβική.

Η σύνοδος διεξάγεται υπό το βάρος του ρήγματος που απειλείται στις χώρες της περιοχής καθώς η Βραζιλία συνεργάζεται ήδη με τις ΗΠΑ στην προώθηση της αιθανόλης, απόφαση για την οποία ο Τσάβες έχει πει ότι θα αυξήσει την πείνα παγκοσμίως. Πάντως ο πρόεδρος της Βενεζουέλας θα προσπαθήσει να ενισχύσει την εικόνα της ενότητας συνοδεύοντας τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουιζ Ινάσιο Λουλα ντα Σίλβα σε επίσκεψη σε μονάδα πετροχημικών αλλά θεωρείται απίθανο να αποφευχθεί κατά τη σύνοδο η αντιπαράθεση για την αιθανόλη.

Η Βενεζουέλα προτείνει να εγκαταλειφθεί το σχέδιο για την αιθανόλη και οι χώρες της περιοχής να στηριχθούν στα πετρελαϊκά αποθέματα της ίδιας και να συνεργαστούν για να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας. Στόχος του προέδρου της χώρας, ο οποίος αυξάνει την πολιτική επιρροή του στην περιοχή με επιχορηγούμενες εξαγωγές πετρελαίου σε γειτονικές χώρες, είναι η σύνοδος να εστιάσει στην περιφερειακή ενοποίηση ως αντίβαρο στις ΗΠΑ.

\Σταδιακά η αμερικανική αυτοκρατορία θα τελειώσει ως χάρτινη τίγρη και εμείς, οι λαοί της Λατινικής Αμερικής, θα αποδειχθεί ότι είμαστε πραγματικές ατσαλένιες τίγρεις\, είπε χθες ο Τσάβες, ο οποίος επέκρινε την υψηλή ζήτηση ενέργειας από τις ΗΠΑ και προειδοποίησε και πάλι ότι \ο πλανήτης και το ανθρώπινο είδος είναι σε κίνδυνο\ απευθύνοντας έκκληση \να κάνουμε κάτι να σώσουμε την ανθρωπότητα\,

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας χαρακτήρισε ως \έμπνευση για τη σύνοδο\ τη λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της Μαργαρίτας τους τελευταίους μήνες. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας σε συνεργασία με την Κούβα εγκατέστησε εκατομμύρια λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, οι οποίοι έλυσαν το πρόβλημα των συχνών διακοπών ρεύματος που ταλαιπωρούσαν το νησι, έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας τόσο για τις παραλίες με τη ψιλή άμμο, όσο και για το γεγονός ότι διαθέτει καταστήματα αφορολογήτων ειδών.

Με την ευκαιρία της συνόδου, η οποία διεξάγεται κάτω από αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας με τη συμμετοχή πλοίων του πολεμικού ναυτικού και αεροπλάνων, οι τοπικές αρχές ξαναέβαψαν όλα τα σήματα της τροχαίας και αντικατέστησαν τους φωτεινούς σηματοδότες.
Πηγή: skai.gr