Ένα βήμα πριν τη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία

Ένα βήμα πριν τη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση φέρεται να είναι ο τουρκικός στρατός, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Χάος και ανησυχία επικρατεί, την ίδια στιγμή, στη βορειοδυτική Συρία, μετά τους βομβαρδισμούς που έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με τον Συριακό ραδιοφωνικό σταθμό Σαμ, το πυροβολικό της Τουρκίας έπληξε το βράδυ της Δευτέρας θέσεις κουρδικών ομάδων που ανήκουν στην αντικυβερνητική συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Ράκας.

Σε άλλα μέσα αναφέρεται πως βομβαρδίστηκαν, επίσης, ένα κουρδικό κέντρο διοίκησης στην πόλη Μαλικίγια αλλά και δύο γέφυρες σε μία ακόμη περιοχή κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει γίνει κάποια επίσημη ανακοίνωση για τις επιχειρήσεις αυτές.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, χθες το βράδυ, ανακοίνωσε πως όλες οι προετοιμασίες για τη στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοδυτική Συρία έχουν πλέον ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τις πηγές του σταθμού, τουρκικά πυροβόλα στοχοθέτησαν κουρδικές θέσεις ανατολικά της πόλης Ταλ Αμπιάντ.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για αεροπορική επιδρομή της Τουρκίας, με τη συμμετοχή μαχητικών και drones.

Η είδηση της αεροπορικής επιδρομής εναντίον βάσης Κούρδων των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (SDF), στην επαρχία Αλ-Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία, μεταδόθηκε από το Al-Mayadeen του Λιβάνου, επικαλούμενο δικό του ανταποκριτή. Στα social media κυκλοφόρησε βίντεο που φέρεται να καταγράφει τη στιγμή του βομβαρδισμού.

Η αναδίπλωση Τραμπ

Παράλληλα, μετά τη σφοδρή κριτική που δέχτηκε ο Ντόναλντ Τραμπ με την απόφασή του να επιτρέψει στην Τουρκία τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έσπευσε, μέσω Twitter, να «απειλήσει», την Άγκυρα λέγοντας ότι αν «η Τουρκία πράξει κάτι το οποίο εγώ με τη μεγάλη και ασύγκριτη σοφία μου, θεωρήσω ότι είναι εκτός ορίων, θα καταστρέψω και θα εξαλείψω την οικονομία της Τουρκίας ( κάτι που έχω κάνει στο παρελθόν!)». 

Μάλιστα ο πρόεδρος Τραμπ έστρεψε τα βέλη του εκ νέου κατά της ΕΕ, αναφέροντας ότι η «Ευρώπη θα πρέπει να είναι προσεκτική».

Επιχείρηση Άγκυρας

Η δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» φέρεται να είναι ο σκοπός για τον οποίο ξεκίνησε η Τουρκία τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, καθώς θεωρείται ουσιώδης για να υπάρξει σταθεροποίηση και ειρήνη στην περιφέρεια και οι Σύροι να ζουν με ασφάλεια, όπως υποστήριξε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Εντωμεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έλαβαν μέτρα για να περιορίσουν τη δράση της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αμερικανού αξιωματούχου στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Τα μέτρα που έλαβε το Πεντάγωνο μοιάζουν να είναι σχεδιασμένα προκειμένου ουσιαστικά να κλείσουν την τουρκική ΠΑ έξω από τον εν λόγω εναέριο χώρο.

Επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν

Ο Τραμπ φέρεται να τόνισε στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πως θα βρεθεί αντιμέτωπος με «μεγάλα προβλήματα» εάν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βλάψουν οποιοδήποτε στέλεχος των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που βρίσκεται στην εμπόλεμη χώρα.
 

Πηγή: skai.gr