Πρωτοφανής απεργία στην Ελβετία παρέλυσε το διεθνές αεροδρόμιο της Γενεύης - Χωρίς πτήσεις μέχρι και αύριο

Ιστορική απεργία του προσωπικού του αεροδρομίου Κουαντρέν - Χιλιάδες επιβάτες «ξεκρέμαστοι»

Το διεθνές αεροδρόμιο της Γενεύης, το δεύτερο μεγαλύτερο της Ελβετίας, ήταν ασυνήθιστα ήσυχο σήμερα, πρώτη ημέρα των θερινών διακοπών, εξαιτίας μιας ιστορικής απεργίας του προσωπικού της επιχείρησης, λόγω της οποίας - αρχικά - ματαιώθηκαν όλες οι πτήσεις μέχρι τα μέσα του πρωινού.

Ωστόσο, πριν λίγη ώρα, οι απεργοί συνδικαλιστές αποφάσισαν να συνεχίσουν την κινητοποίησή τους ολόκληρη τη σημερινή ημέρα και αύριο. 

«Ακούω πως δεν κουραστήκατε, συνεπώς συνεχίζουμε!», είπε χειροκροτούμενος ο Τζαμσίντ Πουρανπίρ, στέλεχος του Συνδικάτου Δημόσιων Υπηρεσιών για τις Αερομεταφορές, μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη δι' ανατάσεως της χειρός, έπειτα από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στη διεύθυνση του αεροδρομίου και συνδικαλιστική αντιπροσωπεία.

Η απεργία, η οποία αφορά κρίσιμης σημασίας υπηρεσίες, στρέφεται κατά της μεταρρύθμισης της μισθολογικής πολιτικής, την οποία επιδιώκει η διεύθυνση.

Σύμφωνα με σημερινό υπολογισμό, περισσότερες από 60 πτήσεις ματαιώθηκαν μέχρι τις 11:00 (ώρα Ελλάδας) και περίπου 8.000 επιβάτες αντιμετώπισαν προβλήματα κατά την αναχώρησή τους από τη Γενεύη. 

Η απεργία αυτή χαρακτηρίζεται ιστορική, καθώς πρόκειται για την πρώτη που αφορά το προσωπικό του αεροδρομίου Κουαντρέν, το οποίο απασχολείται με σύμβαση δημόσιου δικαίου (και δεν είναι εξωτερικοί συνεργάτες, οι οποίοι είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του αεροδρομίου) στη διάρκεια των 104 ετών της ιστορίας του, υπογραμμίζει η εφημερίδα Le Temps.

Το αεροδρόμιο δεν έχει κάνει ακόμη ανακοινώσεις μετά την παράταση της απεργίας.

Αστυνομικοί και προσωπικό ασφαλείας, που είχαν πάρει θέσεις μπροστά στην είσοδο του κύριου κτιρίου, δεν άφηναν μέχρι τώρα να περάσουν παρά μόνο επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν αργά το πρωί, καθώς και δημοσιογράφους.

Μέσα στο κτίριο, οι επιβάτες, όλο και περισσότεροι, συνωστίζονται για να δουν αν η πτήση τους ματαιώθηκε. 

Η αεροπορική εταιρεία Swiss είχε προειδοποιήσει πως θα αντιμετωπίσουν προβλήματα όλες οι πτήσεις που επρόκειτο να αναχωρήσουν σήμερα το πρωί από τη Γενεύη. Προβλήματα αντιμετωπίζει και η Easyjet, καθώς η Γενεύη είναι ένας σημαντικός κόμβος γι' αυτή την αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ