Έληξε η εκεχειρία

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση, της οποίας ηγείται η Χαμάς, ζήτησε τη συνέχιση της εκεχειρίας, για το εθνικό συμφέρον του παλαιστινιακού λαού. Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, υποστηρίζει ότι εκδικήθηκε τις δολοφονίες 9 Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό στην Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Το θέμα της εκεχειρίας με το Ισραήλ έχει διχάσει τη Χαμάς.

Αυτή τη στιγμή  υπάρχει μια παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότηταςδεν αποτελείται λοιπόν μόνο από μέλη της Χαμάς, αν και βρίσκεται υπό τη Χαμάς. Από την άλλη πλευρά, έχουμε την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, η οποία εκτόξευσε ρουκέτες και όλμους εναντίον του Ισραήλ. Επίσης, υπάρχει η πολιτική ηγεσία της Χαμάς, η οποία έχει την έδρα της στη Συρία. Από τον περασμένο Ιανουάριο που η Χαμάς επικράτησε στις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές και σχημάτισε κυβέρνηση, έχουν παρατηρηθεί ρωγμές μέσα στην οργάνωση.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ισχυρίζεται ότι η εκεχειρία με το Ισραήλ έχει λήξει. Επίσης, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, ο Ισμαήλ Χανίγια, υποστήριξε ότι δεν έκανε λόγο για λήξη της εκεχειρίαςαυτό που είπε ήταν ότι οι Παλαιστίνιοι πλέον δεν βλέπουν θετικά την εκεχειρία, όπως την έβλεπαν μέχρι τώραλόγω της στρατιωτικής δράσης του Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει τους ένοπλους Παλαιστινίους και οι Παλαιστίνιοι τον ισραηλινό στρατό, για επανειλημμένες παραβιάσεις της εκεχειρίας. Η εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού μου είπε : \Αν ρίξουμε μια ματιά στο διάστημα από τότε που η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύαπό τον περασμένο Νοέμβριο δηλαδή δεν έχουν υπάρξει δύο συνεχόμενες ημέρες που παραστρατιωτικές ομάδες των Παλαιστινίων να μην έχουν εκτοξεύσει ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ\.

Αλλά και οι Παλαιστινιοι έχουν επανελειμμένως κατηγορήσει το Ισραήλ για παραβίαση της εκεχειρίας και επικρίνει την στρατιωτική δραση του στη Δυτική Όχθη. Ως αποτέλεσμα της δράσης αυτήςστην Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας 9 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι επρόκειτο για παραστρατιωτικούς και ότι η επιχειρήσεις αυτές έπρεπε να γίνουν, για την προστασία των Ισραηλινών πολιτών. 

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς υποστήριξε ότι η δική της δράση είναι απαραίτητη για την προστασία των παλαιστινίων. Τι σημαίνουν λοιπόν όλα αυτά για την εκεχειρία;  Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα κάνεικυρίως το Ισραήλτις επόμενες ώρες και ημέρες. Θα κλιμακώσει την ένταση;  Προς το παρόν μαθαίνουμε ότι δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 06.30, 07.30, 08.30, 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: Πηγή: BBC