Ελ Σαλβαδόρ: Διαδήλωση εναντίον του σχεδίου του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε να επανεκλεγεί

Ο σαλβαδοριανός πρόεδρος, 42 ετών, έχει ήδη ανακοινώσει πως θα είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του 2024.

Εκατοντάδες Σαλβαδοριανοί διαδήλωσαν χθες Παρασκευή για να καταγγείλουν το σχέδιο του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε να επανεκλεγεί στο αξίωμα μετά το τέλος της –θεωρητικά μοναδικής– θητείας του, καθώς και τις φυλακίσεις «αθώων» στον «πόλεμο» που διεξάγει εναντίον των συμμοριών τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.

«Όχι στην επανεκλογή», «ούτε μια μέρα παραπάνω», διάβαζε κανείς στα πλακάτ που κράταγαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν την ημέρα της ανεξαρτησίας του Ελ Σαλβαδόρ.

«Κάνουμε πορεία με ενότητα για να πούμε όχι στην επανεκλογή» του αρχηγού του κράτους, δήλωσε στον Τύπο η Σόνια Ουρούτια, επικεφαλής της συλλογικότητας Μέτωπο Λαϊκής Αντίστασης και Εξέγερσης (Bloque de Resistencia Y Rebeldía Popular).

Κατά τη διάρκεια της πορείας, ο δικαστής Χουάν Αντόνιο Ντουράν τόνισε πως «η επανεκλογή» του προέδρου είναι κάτι «απόλυτα απαγορευμένο» από το Σύνταγμα.

Ο σαλβαδοριανός πρόεδρος, 42 ετών, έχει ήδη ανακοινώσει πως θα είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του 2024. Η αναγγελία αυτή πυροδότησε έντονες αντιδράσεις, επικεντρωμένες στο κατά πόσον η απόφαση αυτή είναι συμβατή με το Σύνταγμα.

Την κατέστησε εφικτή απόφαση –η οποία προκάλεσε πολεμική– δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου διορισμένων από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εξ ορισμού ευνοϊκή προς τον αρχηγό του κράτους, αφού η παράταξή του, το κόμμα Νέες Ιδέες, ελέγχει τη σαλβαδοριανή εθνική αντιπροσωπεία.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, το συνταγματικό τμήμα του Ανωτάτου Δικαστήριο ερμήνευσε άρθρο του Συντάγματος κατά τρόπο που επιτρέπει στον κ. Μπουκέλε να θέσει υποψηφιότητα.

Η συνταγματική απαγόρευση διεκδίκησης δεύτερης συνεχόμενης θητείας στην προεδρία είχε τηρηθεί από όλους τους προκατόχους του.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν πελώριο προβάδισμα στον κ. Μπουκέλε. Όμως, μολονότι οι εννέα Σαλβαδοριανοί στους δέκα εγκρίνουν τις ενέργειες του αρχηγού του κράτους, που έδιωξε τις «μάρας» –τις συμμορίες– από τους δρόμους, οι μέθοδοι που ακολουθήθηκαν επικρίνονται από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον ΟΗΕ, ενώ αναλυτές εκφράζουν ανησυχία διότι πρακτικά στο Ελ Σαλβαδόρ η εξουσία ασκείται από έναν, που δεν έχει καμιά διάθεση να τη μοιραστεί, ενώ οι μηχανισμοί ελέγχου βρίσκονται στα χέρια της παράταξής του.

Δυνάμει της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που κήρυξε, οι αρχές κάνουν συλλήψεις χωρίς δικαστική εντολή. Οδηγήθηκαν στις φυλακές κάπου 72.600 άνθρωποι, τους οποίους βάραιναν υποψίες ότι ανήκαν σε συμμορίες.

Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 7.000 άνθρωποι που είχαν συλληφθεί αναίτια απελευθερώθηκαν.

Στη διαδήλωση, η Πατρίσια Σανταμαρία κρατούσε φωτογραφία του γιου της, του Άλεξ Ερνέστο, 34 ετών, ο οποίος εντέλει αφέθηκε «ελεύθερος αφού παρέμεινε άδικα φυλακισμένος από τη 2η Δεκεμβρίου 2022», παρότι «είχε λευκό ποινικό μητρώο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ