Κλείσιμο

Έκρηξη στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης

Συνολικώς σχεδόν 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες στο Ιράκ (ανάμεσά τους 10 ένοπλοι) σε μία σειρά επιθέσεων μέσα σε πόλεις της σπαρασσόμενης από συγκρούσεις χώρας, αναφέρθηκε στη Βαγδάτη από διάφορες πηγές.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, οι 25 από αυτούς, Ιρακινοί, έχασαν τη ζωή τους σε δύο επιθέσεις σε χωριά κοντά στην Μπακούμπα (επαρχία Ντιγιάλα), το Σεΐχης Ταμίμ (σουνίτικο) και το Ιμπραήμ Γιαχία, που δέχθηκαν πολλά βλήματα όλμου με την αυγή, με αποτέλεσμα άλλοι περίπου 20 άνθρωποι να τραυματιστούν.

Εν συνεχεία, έγινε και επίθεση στα χωριά από περίπου 100 ενόπλους, που ανήκουν κατά τις αρχές στην Αλ Κάιντα για το Ιράκ. Στην επίθεση αυτή, δέχθηκε πυρά το σουνίτικο τέμενος αλ Χουσέιν ενώ καταστράφηκαν σπίτια. Ο ίδιος ο ιμάμης και τρείς νεαροί πιστοί δολοφονήθηκαν, ενώ πέντε γυναίκες απήχθησαν.

Ομως, 10 από τους ενόπλους σκοτώθηκαν από τα πυρά των αρχών και άλλοι 22 αιχμαλωτίστηκαν, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος της Μπακούμπα, Αλι Ντλίγιαν, έχει χάσει τη σύζυγό του, μερικά από τα παδιά του, μαζί με φρουρούς τους, από επίθεση ανταρτών στην ίδια την κατοικία του.

Προηγήθηκε μία επίθεση αυτοκτονίας στην Μουχταντίγια, της επαρχίας Ντιγιάλα, με απολογισμό 16 άνθρωποι να σκοτωθούν και περίπου 30 να τραυματιστούν : ένας καμικάζι ενεργοποίησε μία ζώνη που φορούσε με εκρηκτικά, μέσα σε πολυσύχναστη εμπορική αγορά, όπως ανέφεραν στα μμε οι τοπικές αρχές.

Η επαρχία αυτή τελευταία είναι το θέατρο συχνών επιθέσεων και βίας με θρησκευτικό κίνητρο. Προ διμήνου, στην ταραγμένη επαρχία είχαν γίνει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις από τον αμερικανικό στρατό.

Έντεκα αμερικανοί στρατιώτες και τέσσερεις ιρακινοί συνάδελφοί τους τραυματίστηκαν, όταν το φυλάκιό τους βορείως της Βαγδάτης δέχθηκε επίθεση με βόμβες και επακολούθησαν οκτώ συλλήψεις πολιτών που κατά τις αρχές γνωρίζουν λεπτομέρειες για την επίθεση αυτή. Δυτικώς της Βαγδάτης, τώρα, ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε, ενώ τρείς άλλοι τραυματίστηκαν, πρόσθεσαν οι αμερικανικές αρχές στη Βαγδάτη, χωρίς πολλές λεπτομέρειες.

Τέλος στο Κουτ, νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, στην επαρχία Ουασίτ βλήματα όλμου έπληξαν κατοικία, έναν αστυνομικό σταθμό και το τοπικό αρχηγείο της αστυνομίας. Σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν έξιανάμεσά τους ένας αστυνομικός.

Επαναλαμβάνεται η δίκη 15 αξιωματούχων του καθεστώτος του Σαντάμ που κατηγορούνται για την αιματηρή καταστολή εξέγερσης των σιιτών το Μάρτιο του 1991. Ανάμεσά τους ο Αλί Χασάν αλΜαζίντ, γνωστός ως Χημικός Αλι.

Η δίκη άρχισε την Τρίτη στο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο του Ιράκ που εδρεύει στην Πράσινη Ζώνη στο κέντρο της Βαγδάτης.

Περίπου 90 μάρτυρες κατηγορίας αναμένεται να καταθέσουν. Κατέθεσε ο πρώτος, μια γυναίκα που απάντησε στις ερωτήσεις καθισμένη πίσω από μια κουρτίνα και το όνομά της δεν αποκαλύφθηκε για λόγους ασφαλείας.

Ξάδελφος του Σαντάμ Χουσέιν, στρατιωτικός κυβερνήτης του Κουβέιτ και υπουργός Εσωτερικών, ο Χημικός Αλι είναι ο βασικός κατηγορούμενος για την επιχείρηση hspace=4καταστολής στο νότιο Ιράκ που στοίχισε τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους.

Ήδη ο αλΜαζίντ καταδικάστηκε σε θάνατο τον Ιούνιο για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον κουρδικών χωριών το 1987 και το 1988.

Μία Ιρακινή, μάρτυρας στη δίκη του Αλί Χασάν αλΜαζίντ, του γνωστού Χημικού Αλι, κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος, εξάδελφος του Σαντάμ Χουσέιν, δολοφόνησε το 1991 τους δύο γιούς της, ρίχνοντάς τους από ένα ελικόπτερο.

Κρυμμένη πίσω από μία κουρτίνα για λόγους ασφαλείας η γυναίκα αυτή κατέθεσε για τον κατηγορούμενο, πρώην στρατιωτικό κυβερνήτη του Κουβέιτ και υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος δικάζεται για την επιχείρηση καταστολής μιας εξέγερσης σιιτών το Μάρτιο του 1991 στο νότιο Ιράκ που στοίχισε τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους:

Ο στρατός συνέλαβε τους δύο γιούς μου, τον αδελφό μου και την ανεψιά μου στις 3 Μαρτίου του 1991. Εννέα ημέρες αργότερα ο αδελφός μου και η ανεψιά μου αφέθηκαν ελεύθεροι και μου είπαν ότι ο Αλί Χασάν αλΜαζίντ έρριξε τους δυό μου γιούς από ένα ελικόπτερο στα νερά του Κόλπου αφού τους έδεσε από μία πέτρα στα πόδια.

Η δίκη άρχισε στο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο του Ιράκ που εδρεύει στην Πράσινη Ζώνη στο κέντρο της Βαγδάτης. Στη διάρκειά της αναμένεται να καταθέσουν περίπου 90 μάρτυρες κατηγορίας

Ήδη ο αλΜαζίντ καταδικάστηκε σε θάνατο τον Ιούνιο για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον κουρδικών χωριών το 1987 και το 1988.
Πηγή: skai.gr