Εκπρόσωπος NATO: Έχουμε ήδη ισχυρή παρουσία στην Μαύρη Θάλασσα

AP Photo/Vadim Ghirda
Το NATO ήδη έχει ισχυρή παρουσία στην Μαύρη Θάλασσα, διαμήνυσε η εκπρόσωπος της Συμμαχίας, λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε Δυτικές χώρες να στείλουν πολεμικά πλοία στην συγκοινωνούσα Θάλασσα του Αζόφ μετά την αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα στο Κίεβο και στην Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος Οάνα Λουνγκέσκου δήλωσε πως πληρώματα του NATO περιπολούν και ασκούνται τακτικά στην Μαύρη Θάλασσα, σημειώνοντας πως Συμμαχικά πλοία έχουν περάσει 120 ημέρες στην περιοχή φέτος, 40 περισσότερες σε σχέση με το 2017.

Παράλληλα, NATOϊκά αεροσκάφη εκτελούν πολλές περιπολίες ή αποστολές ανίχνευσης πάνω από τα νερά της Μαύρης Θάλασσας, προσέθεσε. Τρία μέλη της Συμμαχίας, η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, βρέχονται από την Μαύρη Θάλασσα και διαθέτουν δικό τους εξοπλισμό στην ζώνη, είπε.

«Υπάρχει ήδη πολύ NATO στην Μαύρη Θάλασσα», σημείωσε η κ. Λουνγκέσκου, προσθέτοντας πάντως πως η Συμμαχία θα συνεχίσει να εξετάζει την «παρουσία» της στην περιοχή.

Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του NATO και συνεπώς δεν προστατεύεται από το Άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης, που ορίζει ότι τυχόν επίθεση εναντίον ενός συνιστά επίθεση εναντίον όλων.

Την Κυριακή η Ρωσία κατέλαβε τρία ουκρανικά πλοία και αιχμαλώτισε τα πληρώματά τους στο στενό του Κερτς, που συνδέει την Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική. Ως απάντηση το Κίεβο έχει κηρύξει στρατιωτικό νόμο για 30 ημέρες σε παραμεθόριες περιοχές.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο καταγγέλλει νέο κύμα επικίνδυνης επιθετικότητας από την Ρωσία. Ο ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κάνει λόγο για «μικρό περιστατικό» που στήθηκε από τον κ. Ποροσένκο για να ενισχύσει την προοπτική επανεκλογής του στις κάλπες του Μαρτίου.
Πηγή: skai.gr