«Δύο» Βραζιλίες: Οι προκλήσεις για τον Λούλα μετά την εισβολή των μπολσοναριστών στα κυβερνητικά κτίρια

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανέλαβε καθήκοντα εδώ και μόλις δέκα ημέρες. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή καλείται να αντιμετωπίσει μία μεγάλη ποινική έρευνα ενώ ο λαός της είναι διχασμένος

Της Αθηνάς Παπακώστα

Τουλάχιστον 1.500 Μπολσοναριστές ανακρίνονται από τις βραζιλιανικές Αρχές μετά την εισβολή τους σε κυβερνητικά κτίρια την Κυριακή. Ο Αλεξάντερ ντε Μοράες ο οποίος ηγείται των ερευνών δεσμεύθηκε, όπως είπε, να καταπολεμήσει την τρομοκρατία. 

Οι περίπου 1.500 κρατούμενοι της κυβέρνησης της Βραζιλίας στοιβάχτηκαν όλοι μαζί στον ίδιο χώρο και σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, Ρόιτερς, οι αστυνομικές αρχές τους έδιναν ελάχιστο φαγητό. Περνώντας από ανάκριση και έπειτα από εξονυχιστικό έλεγχο των κινητών τους τηλεφώνων, έχουν συλληφθεί - μέχρι στιγμής – από αυτούς τουλάχιστον 440. 

Κάποιοι πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω ενώ, άλλοι σε καταυλισμό στον οποίο είχαν κατασκηνώσει προτού εισβάλουν στο Κογκρέσο, το Προεδρικό Μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο στη Μπραζίλια την Κυριακή 8 Ιανουαρίου, την ημέρα που η χώρα έμοιαζε να ζει το δικό της Καπιτώλιο. 

Η νέα κυβέρνηση του Λουίς Ιγκνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα υπογραμμίζει πως η φυλάκιση των εισβολέων είναι μόνο η αρχή. 

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανέλαβε καθήκοντα εδώ και μόλις δέκα ημέρες. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή καλείται να αντιμετωπίσει μία μεγάλη ποινική έρευνα ενώ ο λαός της είναι διχασμένος και τα προβλήματα στη χώρα πολλά δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση. 

Ο νέος πρόεδρος, Λουίς Ιγκνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, σε μία προσπάθεια να πάρει την κατάσταση στα χέρια του αλλά να στείλει και μήνυμα ενότητας συναντήθηκε με τους επικεφαλής της Γερουσίας, της Βουλής και του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Προεδρικό Μέγαρο καθώς, επίσης, και με τους επικεφαλής των ομοσπονδιών της χώρας. Επιπλέον, συναντήθηκε και με τον υπουργό Άμυνας αλλά και με τους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι δηλώσεις του είναι σκληρές. Μιλά για πραξικοπηματίες, υπόσχεται την τιμωρία τους και ταυτόχρονα επαναλαμβάνει τι είναι δημοκρατία. 

«Αυτό που θέλουν είναι πραξικόπημα αλλά, δεν θα υπάρξει πραξικόπημα! Επειδή θα πρέπει να μάθουν ότι η δημοκρατία είναι το πιο περίπλοκο πράγμα για εμάς αφού απαιτεί να ανεχόμαστε τους άλλους και να συνυπάρχουμε με ανθρώπους που δεν μας αρέσουν», τόνιζε κατά τις χθεσινές του δηλώσεις.

Ο Λούλα Ντα Σίλβα φαίνεται να γνωρίζει καλά ότι η χώρα του βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Ακόμη και τα εκλογικά αποτελέσματα του περασμένου Οκτωβρίου το απέδειξαν. Ο 77 ετών αριστερός κέρδισε τον κατά δέκα χρόνια μικρότερο αντίπαλό του, Ζαΐρ Μπολσονάρο, με μόλις δύο ποσοστιαίες μονάδες διαφορά. Η οριακή αυτή πλειοψηφία που του χάρισε τη νίκη είναι εύθραυστη και δεν του χαρίζει κανένα απολύτως περιθώριο λάθους. 

Οι προκλήσεις που είχε απέναντί του πριν, τώρα γιγαντώνονται καθώς η ακροδεξιά μπορεί να έχασε για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα εβδομάδες αλλά φρόντισε να δείξει για ακόμη μία φορά τα δόντια της. Κατάφερε άλλωστε τη χειρότερη επίθεση κατά της Δημοκρατίας στη χώρα 38 χρόνια μετά την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας. 

Ωστόσο, μπορεί η Βραζιλία, κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας, να είδε τους δημοκρατικούς της θεσμούς να αποδυναμώνονται…όμως τρεις ημέρες πριν τους είδε, ακόμη να αντέχουν. 

Οι Βραζιλιάνοι ξεχύθηκαν τη Δευτέρα στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας. Οι μαζικότερες διαδηλώσεις κατά του Μπολσοναρισμού καταγράφηκαν σε Σάο Πάολο και Ρίο Ντε Τζανέιρο. Στα συνθήματα τους πολίτες όλων των ηλικιών ζητούσαν φωνάζοντας, τραγουδώντας ή ακόμη και χορεύοντας ο Μπολσονάρο και οι οπαδοί του να τιμωρηθούν. Για εκείνους οι Μπολσοναριστές είναι η μειοψηφία και εκείνοι η πλειοψηφία. Όπως έλεγαν  η δημοκρατία θα νικήσει στο τέλος. Ήταν ντυμένοι κυρίως στα κόκκινα για χάρη του αριστερού Λούλα αλλά κι επειδή τα χρώματα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας τα «έκλεψαν» οι Μπολσοναριστές. Το ίδιο έκαναν και με τη σημαία τους… 

Η κοινωνική ειρήνη και ενότητα απουσιάζουν από τη Βραζιλία. Οι οπαδοί του ακροδεξιού Μπολσονάρο που όρμησαν στις έδρες των τριών εξουσιών την περασμένη Κυριακή και συνελήφθησαν δεν είναι οι μόνοι που εύχονται την ανατροπή Λούλα. Υπάρχουν κι άλλοι οι οποίοι θα συνεχίσουν να επενδύουν στο διχασμό. 

Οι δηλώσεις Λούλα την επομένη της εισβολής είναι σκληρές, το ίδιο όμως είναι και η στάση των Μπολσοναριστών που μπορεί να έχασαν ξανά αλλά κατάφεραν να στείλουν ένα ηχηρό προειδοποιητικό μήνυμα για τα προβλήματα που μπορούν να καταφέρουν τους επόμενους μήνες στη χώρα.  

Ζητούμενο παραμένει σταθερά το τι θα φέρει ο χρόνος. Όμως όλοι γνωρίζουν ότι όλα θα εξαρτηθούν από τον πρώην μεταλλωρύχο Λούλα και τη στάση που θα διατηρήσει κυβερνώντας αυτές τις δύο εν τέλει Βραζιλίες. Την μία την κέρδισε, την άλλη απομένει να την κατακτήσει. 

Πηγή: skai.gr