Δημοσκόπηση: Λιγότερο αξιόπιστος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Μπόρις Τζόνσον ως προς την πανδημία

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Μπόρις Τζόνσον θεωρείται από τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου λιγότερο αξιόπιστος ως πηγή ενημέρωσης και καθοδήγησης για την πανδημία από ό,τι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκύπτει από δημοσκόπηση για λογαριασμό του Independent.

Συγκεκριμένα, σχεδόν έξι στους δέκα, το 59% των ερωτηθέντων, απαντούν ότι δεν εμπιστεύονται καθόλου ή ελάχιστα τον Βρετανό Πρωθυπουργό, ενώ για τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης το ποσοστό δυσπιστίας είναι στο 55%.

Τα υψηλότερα ποσοστά εμπιστοσύνης προς την πανδημία συγκεντρώνουν οι επιστήμονες, με 71% και οι συγγενείς και φίλοι, με 77%.

Ευρύτερα και πέρα από την πανδημία, το 40% δηλώνει ότι έχει μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης στα όσα λέει ο Πρωθυπουργός και ένα πρόσθετο 20% είναι «αρκετά» δύσπιστο. Μόνο το 9% λέει ότι τον εμπιστεύεται πολύ.

Σχεδόν τρεις στους δέκα, ποσοστό 28%, λένε επίσης ότι είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθήσουν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού ως αποτέλεσμα των καταγγελιών για πολυάριθμα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω απαγορευτικού.

Καταγράφεται, εξάλλου, ένα ποσοστό 10% που έχει ήδη ακυρώσει τα χριστουγεννιάτικα σχέδια του και ένα περαιτέρω 25% που τα έχει περιορίσει λόγω των ανησυχιών για την Όμικρον.

Παράλληλα οι μισοί από τους 2.096 ερωτηθέντες τάσσονται υπέρ ενός μερικού lockdown δύο εβδομάδων για να ανακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης της νέας παραλλαγής, έναντι ποσοστού 26% που αντιτίθεται.

Η προοπτική αορίστου διάρκειας lockdown φέρνει μια ισοπαλία στη δημοσκόπηση, στο 38% και για τις δύο απόψεις.

Το μέτρο του πιστοποιητικού εμβολιασμού για είσοδο σε χώρους με μεγάλα πλήθη, χωρίς μάλιστα την εναλλακτική της εμφάνισης αρνητικού rapid τεστ, υποστηρίζεται από το 65% των ερωτηθέντων. Το 70% θέλει υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους στεγασμένους δημόσιους χώρους και το 55% την υποχρεωτική τηλεργασία, με εξαίρεση μόνο για τους εργαζόμενους σε κρίσιμους τομείς και υποδομές.

Ως προς το μέτρο που φαίνεται να εξετάζεται για τις ημέρες αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, το 55% θέλει απαγόρευση συναντήσεων σε κλειστούς χώρους για άτομα που δε συγκατοικούν ή δε συγκροτούν τη λεγόμενη φούσκα υποστήριξης, έναντι 27% που διαφωνεί.

Πέρα από την προσήλωση στα μέτρα προστασίας από την COVID-19, η δημοσκόπηση δείχνει και την απαισιοδοξία των Βρετανών, καθώς μόνο το 21% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η κατάσταση αναφορικά με την πανδημία θα είναι καλύτερη το 2022.
 

Πηγή: skai.gr