Διερευνητικές επαφές: Οι προϋποθέσεις της Αθήνας για διάλογο με την Άγκυρα

Απόλυτα συγκεκριμένες είναι οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν την Αθήνα στο τραπέζι του διαλόγου με την Άγκυρα με την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών.

Η ένταση με την Τουρκία έχει αποκλιμακωθεί σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο, ενώ η Αθήνα «βλέπει» μια πρώτη θετική προδιάθεση από την πλευρά της Άγκυρας, με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις να έχει περιοριστεί σε μια περιοχή στον κόλπο της Αττάλειας.

Η ελληνική πλευρά αναμένει πρόταση από την Τουρκία για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη. Οι πιθανότεροι συνομιλητές είναι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ ο Παύλος Αποστολίδης από την ελληνική πλευρά και ο Τσαγατάι Ερτσιγές από την τουρκική.

Η Αθήνα ιδανικά θα επιθυμούσε να ξεκινήσουν οι διερευνητικές μετά τις 20 Ιανουαρίου οπότε και θα ορκιστεί ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σηματοδοτώντας και αλλαγή στην τακτική της Ουάσιγκτον έναντι της Άγκυρας.

Οι προϋποθέσεις για διάλογο

Καθορισμός θαλασσίων ζωνών: Η Αθήνα συζητά αυστηρά τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών σε όλες τις περιοχές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Διάλογος βάσει Διεθνούς Δικαίου: Ο διάλογος θα πρέπει να γίνει βάσει του Διεθνούς Δικαίου και χωρίς να βάζει η κάθε πλευρά τους δικούς της όρους στο τραπέζι.

Η Αθήνα απορρίπτει εφ’ όλης της ύλης ατζέντα, κάτι που ζητά σε κάθε ευκαιρία η Άγκυρα θέτοντας ζήτημα αποστρατικοποίησης νησιών του Αιγαίου και αλλαγών στον εναέριο χώρο.

Επιπλέον η ελληνική πλευρά ζητεί να τελειώσει η επιθετική ρητορική των Τούρκων αξιωματούχων αλλά και να αποσυρθεί το casus belli θέσει η τουρκική εθνοσυνέλευση σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Πηγή: skai.gr