Δεύτερος γύρος δημοτικών εκλογών στη Βουλγαρία

Περίπου 6,9 εκατομμύρια Βούλγαροι ψηφοφόροι προσέρχονται από το πρωί σήμερα στις κάλπες για το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, με τους πρώην κομμουνιστές να θέλουν να κατοχυρώσουν το προβάδισμά τους στον πρώτο γύρο και τη δεξιά να προσπαθεί να διατηρήσει τις δημοτικές αρχές στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, τη Σόφια και το Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη).
Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών σε 21 μεγάλα δημοτικά διαμερίσματα και 1500 κοινότητες, όπου δεν εξελέγησαν δήμαρχοι στον πρώτο γύρο. Οι πρώην κομμουνιστές του Σοσιαλιστικού κόμματος διατηρούν το προβάδισμα σε 12 πόλεις και η δεξιά Ένωση των Δημοκρατικών Δυνάμεων σε έξι.
Στη Σόφια, αναμένεται να επανεκλεγεί για τρίτη θητεία ο σημερινός δήμαρχος Στέφαν Σοφιγιάνσκι που έχει την υποστήριξη της κεντροδεξιάς. Αντίπαλός του είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Στόγιαν Αλεξαντρώφ που έχει την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού κόμματος. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι αν η αποχή είναι μεγάλη η τάση αυτή μπορεί να αντιστραφεί.
Στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, οι Σοσιαλιστές είχαν αναδειχθεί πρώτη δύναμη με 33% έναντι 21% της Ένωσης των Δημοκρατικών Δυνάμεων.
Το Σοσιαλιστικό κόμμα εξέλεξε μάλιστα από τον πρώτο γύρο δημάρχους σε τέσσερα μεγάλα διαμερίσματα της χώρας, μεταξύ των οποίων και στη Βάρνα, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19.00 ώρα Ελλάδος.
Πηγή: skai.gr