Δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας ζητά η Ν. Στέρτζιον

Την πρόθεση διενέργειας νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από το Μάιο του 2021 σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ, επισημοποίησε με ομιλία της στο τοπικό κοινοβούλιο η πρωθυπουργός της αποκεντρωμένης κυβέρνησης Νίκολα Στέρτζιον.

Η κα Στέρτζιον είπε ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους σκοπεύει να παρουσιάσει νομοσχέδιο που θα περιγράφει τους όρους διεξαγωγής του δεύτερου μετά από το 2014 δημοψηφίσματος.

Πρόσθεσε πάντως ότι δε θα ζητήσει ακόμα την άδεια της κεντρικής κυβέρνησης του Λονδίνου για το δεύτερο δημοψήφισμα.

Κάλεσε δε το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) του οποίου ηγείται να προσπαθήσει να κερδίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη για το αίτημα της ανεξαρτησίας.

Απευθυνόμενη στους Σκωτσέζους βουλευτές, η κα Στέρτζιον είπε: «Μια επιλογή μεταξύ του Brexit και ενός μέλλοντος για τη Σκωτία ως ανεξάρτητου ευρωπαϊκού κράτους θα πρέπει να προσφερθεί στους πολίτες κατά τη διάρκεια της θητείας του σημερινού κοινοβουλίου».

Σημείωσε ότι η τελευταία τριετία, με τους αμφιλεγόμενους χειρισμούς του Brexit από τη βρετανική κυβέρνηση, έχει δείξει πως το Γουέστμινστερ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Σκωτίας. Χαρακτήρισε δε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αποκεντρωμένη εξουσία των κρατών που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο ως «εντελώς ανεπαρκή».

Στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου του 2014 το 55% των Σκωτσέζων είχαν ταχθεί εναντίον της ανεξαρτησίας.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο