Δεν επιβεβαιώνει η Ρωσία τη συμφωνία

Η Λιβύη και η Ρωσία υπέγραψαν το Σάββατο συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας για μη στρατιωτικούς σκοπούς, δήλωσε ο λίβυος υπουργός Εξωτερικών Αμπντέλ Ραχμάν Σαλγκάμ, ο οποίος συνοδεύει τον Μουάμαρ Καντάφι στην επίσημη επίσκεψή του στη Μόσχα.

Ωστόσο η υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας δεν επιβεβαιώνεται από ρωσικής πλευράς.

"Υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, ιδιαίτερα όσον αφορά τη δημιουργία και κατασκευή αντιδραστήρων και την τροφοδοσία τους με πυρηνικά καύσιμα", δήλωσε ο επικεφαλής της λιβυκής διπλωματίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συμφωνία αναφέρεται ακόμα στη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της πυρηνικής ιατρικής και της επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του δεν ανακοίνωσε το παραμικρό επί του θέματος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν υπεγράφη καμμία συμφωνία αυτού του είδους στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν ο Μουάμαρ Καντάφι με τον ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Η συμφωνία δεν υπεγράφη ακόμα. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις", είπε.

Στις δηλώσεις του ο Αμπντέλ Ραχμάν Σαλγκάμ τόνισε ακόμα ότι οι δύο χώρες μονογράφησαν συμφωνίες που αφορούν την προοπτική δημιουργίας ενός "ΟΠΕΚ φυσικού αερίου", την καθιέρωση απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Μόσχας-Τρίπολης, την ίδρυση μεικτής τράπεζας και τη μη επιβολή διπλής φορολόγησης.

Η ρωσική εφημερίδα Vedomosti είχε αναφερθεί στην πιθανότητα υπογραφής συμφωνίας στον τομέα της μη στρατιωτικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, τομέα στον οποίο η Ρωσία όπως και η Γαλλία ενδιαφέρονται ζωηρά να πουλήσουν τεχνολογία στην Τρίπολη.
Πηγή: skai.gr