Γιατί μιλούν για ρατσισμό στο θεσμό των βραβείων BAFTA

Μαζί με πολλούς που έκαναν τα σχόλιά τους για τα βραβεία ήταν και ο Marcus Ryder, διευθυντής συμβούλων στο Sir Lenny Henry Center for Media Diversity

Η διάσημη βρετανική διοργάνωση BAFTA είχε ένα ποικίλο σύνολο υποψηφίων, με άτομα που ανήκουν σε εθνοτικές μειονότητες να λαμβάνουν σχεδόν το 40% των θέσεων υποψηφιοτήτων.

Αλλά αυτό δεν μεταφράστηκε σε νίκες, με τους 49 νικητές σε όλες τις κατηγορίες να ήταν λευκοί.

Μαζί με πολλούς που έκαναν τα σχόλιά τους για τα βραβεία ήταν και ο Marcus Ryder, διευθυντής συμβούλων στο Sir Lenny Henry Center for Media Diversity, ο οποίος είπε ότι τα αποτελέσματα της Κυριακής ήταν «αρκετά καταθλιπτικά» και έδειξαν ότι δεν υπήρξε «ουσιαστική αλλαγή» την τελευταία δεκαετία.

«Πριν από δέκα χρόνια, το 2013, ο Lenny Henry έγινε πρωτοσέλιδο στο TV Baftas όταν το χαρακτήρισε «All white on the night»», είπε ο ίδιος.

«Και είναι απογοητευτικό, παρά τη μαζική αναμόρφωση, για την οποία ζητήθηκε η γνώμη μου και πολλών άλλων ανθρώπων του κλάδου και η οποία οδήγησε σε 120 αλλαγές στις διαδικασίες βραβείων Bafta, 1.000 νέα μέλη από υποεκπροσωπούμενες ομάδες κ.λπ., το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αλλαγή».

«Το επίκεντρο δεν πρέπει να είναι σε τελετές όπως τα Baftas, που είναι «απλώς η κορυφή του παγόβουνου» αλλά στην ευρύτερη κινηματογραφική βιομηχανία που «υποφέρει από συστημικό ρατσισμό».

Πηγή: Must