Αυστρία: Αντιδράσεις για τη μετατροπή του σπιτιού του Χίτλερ σε αστυνομικό τμήμα - «Κάνετε αυτό που ήθελε»

Το 2016, το κτίριο περιήλθε στην ιδιοκτησία του αυστριακού δημοσίου ώστε να αποτραπεί να γίνει χώρος συγκέντρωσης νεοναζιστών

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι εργασίες για τη μετατροπή του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ στην Αυστρία σε αστυνομικό τμήμα, με εργάτες να περιφράσσουν το χώρο, σύμφωνα με το Associated Press. 

Ο Χίτλερ γεννήθηκε στις 20 Απριλίου 1889 στην πόλη Μπράουναου αμ Ιν, και έζησε εκεί μέχρι την ηλικία των τριών ετών. 

Το 2016, το κτίριο περιήλθε στην ιδιοκτησία του αυστριακού δημοσίου ώστε να αποτραπεί να γίνει χώρος συγκέντρωσης νεοναζιστών. Η διάδοση της ναζιστικής προπαγάνδας είναι ποινικό αδίκημα στην Αυστρία.

Η απαλλοτρίωση ήρθε μετά από χρόνια νομικής διαμάχης με τη μακροχρόνια ιδιοκτήτρια του κτιρίου, Γκερλίντε Πόμερ, η οποία είχε νοικιάσει το ακίνητο στο Υπουργείο Εσωτερικών από τη δεκαετία του 1970 και αρνήθηκε να το πουλήσει ή να το συντηρήσει επαρκώς. 

Ο Γκίντερ Σβάιγκερ, σκηνοθέτης ενός ντοκιμαντέρ για τη γενέτειρα του Αδόλφου Χίτλερ, κάλεσε τις αρχές να εγκαταλείψουν το σχέδιο μετατροπής του σπιτιού σε αστυνομικό τμήμα. Θα ισοδυναμούσε με «εκπλήρωση της επιθυμίας του ίδιου του Χίτλερ» για διοικητική χρήση του χώρου, επικαλούμενος άρθρο τοπικής εφημερίδας το Μάιο του 1939. Ο Σβάιγκερ κάλεσε την αυστριακή κυβέρνηση να επανεξετάσει την κίνηση. 

Η ανακαίνιση του κτιρίου εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 21,76 εκατομμύρια δολάρια. Μια αναμνηστική πέτρα με την επιγραφή «για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ελευθερία. Ποτέ ξανά φασισμός. Εκατομμύρια νεκροί μας το θυμίζουν» θα παραμείνει έξω από το σπίτι.

Πηγή: apnews.com