«Αθώα» η Πρωθυπουργός της Σκωτίας για παραβίαση του υπουργικού κώδικα

Θανάσης Γκαβός Λονδίνο

Η Πρωθυπουργός της Σκωτίας και ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος SNP Νίκολα Στέρτζιον κρίθηκε ότι δεν παραβίασε τελικά τον υπουργικό κώδικα, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, στον απόηχο του χειρισμού της υπόθεσης καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση που είχαν διατυπωθεί σε βάρος του προκατόχου της Άλεξ Σάλμοντ.

Το πόρισμα προέκυψε μετά από έρευνα του ανεξάρτητου συμβούλου της σκωτσέζικης κυβέρνησης για θέματα υπουργικής διαγωγής Τζέιμς Χάμιλτον. Η παραβίαση του υπουργικού κώδικα συνιστά λόγο παραίτησης.

Πόρισμα παράλληλης έρευνας από κοινοβουλευτική επιτροπή φέρεται να καταλογίζει στην κα Στέρτζιον «παραπλάνηση» του κοινοβουλίου σχετικά με το τι γνώριζε και πότε αναφορικά με τις καταγγελίες, όπως και για το κατά πόσο είχε προθυμοποιηθεί να παρέμβει υπέρ του κ. Σάλμοντ στην έρευνα για τις καταγγελίες σε βάρος του.

Η κα Στέρτζιον παρέπεμψε τον εαυτό της στην έρευνα του ανεξάρτητου συμβούλου τον Ιανουάριο του 2019, όταν ο Άλεξ Σάλμοντ κέρδισε δικαστική διαμάχη με την κυβέρνηση την οποία είχε κατηγορήσει για παρατυπίες στην ενδοκυβερνητική διερεύνηση των καταγγελιών, που είχαν γίνει από δύο γυναίκες στελέχη της δημόσιας διοίκησης. Η κυβέρνηση αργότερα παραδέχθηκε λάθη στο χειρισμό της υπόθεσης.

Η Σκωτσέζα Πρωθυπουργός χαιρέτισε τα «αδιαμφισβήτητα» συμπεράσματα της ανεξάρτητης έρευνας και δήλωσε ότι σε κάθε βήμα της υπόθεσης θεωρεί ότι ενήργησε με ακεραιότητα και προς το δημόσιο συμφέρον.

Ο κ. Σάλμοντ κρίθηκε αθώος για όλες τις κατηγορίες από την ποινική δικαιοσύνη το Μάρτιο του 2020. Αντιμετώπιζε συνολικά 13 κατηγορίες περί απόπειρας βιασμού, σεξουαλικών και άσεμνων επιθέσεων.