Associated Press: Πώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Στην αντίπερα όχθη η Ρωσία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ, προσπαθεί να περάσει το δικό της μήνυμα- απάντηση στις ΗΠΑ, πως οι κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εξάμηνη εισβολή που διέταξε το Κρεμλίνο στη χώρα, οδήγησαν στη διακοπή των ζωτικών προμηθειών σιτηρών στην παγκόσμια αγορά.

Μίλτος Σακελλάρης

Η Σαμάνθα Πάουερ κέρδισε μεγάλη αναγνωρισιμότητα ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιλέχθηκε από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν για να ηγηθεί της υπηρεσίας που διανέμει δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της παροχής περισσότερης επισιτιστικής βοήθειας από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο.

Όμως ο ρόλος της άλλαξε από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και πλέον επιφορτίστηκε με ένα νέο καθήκον, όπως γράφει το Associated Press: να αντιμετωπίσει τα μηνύματα της Ρωσίας στο εξωτερικό.

Ως διαχειρίστρια της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ,   αντιμετωπίζει τώρα μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, που οφείλεται σε τοπικές συγκρούσεις, την οικονομική αναταραχή της πανδημίας και την ξηρασία και τα άλλα ακραία χαρακτηριστικά της κλιματικής αλλαγής. Όπως αναφέρει συχνά η κυβέρνηση Μπάιντεν, τα προβλήματα έχουν επιδεινωθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την εμβάθυνση των ελλείψεων τροφίμων και την αύξηση των τιμών παντού. Η Πάουερ τον περασμένο μήνα επισκέφθηκε αρκετές οικογένειες και ανθρώπους στην Αφρική, παρακολούθησε εργαζόμενους που βρίσκονται εθελοντικά και μη στις συγκεκριμένες περιοχές να δίνουν τροφή σε παιδιά που έχουν ανάγκη και ανακοίνωσε νέα επισιτιστική βοήθεια.

Στην αντίπερα όχθη η Ρωσία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ, προσπαθεί να περάσει το δικό της μήνυμα- απάντηση στις ΗΠΑ, πως οι κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εξάμηνη εισβολή που διέταξε το Κρεμλίνο στη χώρα, οδήγησαν στη διακοπή των ζωτικών προμηθειών σιτηρών στην παγκόσμια αγορά.

«Αυτό που δεν πρόκειται να κάνουμε, οποιοσδήποτε από εμάς στη διοίκηση, είναι να επιτρέψουμε στη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία εξακολουθεί να λέει ότι δεν βρίσκεται σε πόλεμο στην Ουκρανία, να κατηγορήσει για την τελευταία αύξηση των τιμών των τροφίμων και των λιπασμάτων  τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε η Πάουερ, από το γραφείο της στην Ουάσιγκτον, στο Associated Press. «Οι άνθρωποι, ειδικά όταν αντιμετωπίζουν μια τέτοια τεράστια κρίση, ξέρουν πραγματικά τη διαφορά σχετικά με το αν παρέχετε επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια... ή αν βρίσκεται ένα βήμα πριν προχωρήσει σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο», είπε η Πάουερ. «Μπορεί ο κ. Λαβρόφ να ταξίδεψε στην Αφρική μετά το ταξίδι μου, όμως οι συγκεκριμένες χώρες δεν έχουν λάβει τίποτα απτό από τη Ρωσία, πέραν των ψεμάτων και της παραπληροφόρησης», συμπλήρωσε στις δηλώσεις.«Ακόμη και Αφρικανοί αξιωματούχοι των οποίων οι κυβερνήσεις αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην επίσημη καταδίκη του ΟΗΕ νωρίτερα φέτος για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λένε ότι κάλεσαν ιδιωτικά Ρώσους ηγέτες για να παροτρύνουν τη Ρωσία να αφήσει τα σιτηρά της Ουκρανίας από τα λιμάνια», είπε.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, δημιουργώντας νέες ελλείψεις σε τρόφιμα και στην ενέργεια σε μια εποχή που υπήρχε αριθμός ρεκόρ ανθρώπων που αντιμετώπιζαν το πρόβλημα της πείνας στον πλανήτη, η Πάουερ εστίασε στην επισιτιστική κρίση. Ο εκτιμώμενος αριθμός των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που αντιμετώπισαν το πρόβλημα του υποσιτισμού αυξήθηκε σε 828 εκατομμύρια φέτος,είπε ο Πάουερ, με πολλούς να έχουν άμεση ανάγκη.Ακόμη και σε χώρες εκτός των περιοχών όπου οι οργανώσεις βοήθειας προειδοποιούν για λιμό, οι υψηλές τιμές των τροφίμων εντείνουν την πολιτική αναταραχή, όπως στην ανατροπή της κυβέρνησης της Σρι Λάνκα αυτό το καλοκαίρι. «Οι περισσότεροι αναλυτές θα ήταν πολύ έκπληκτοι αν η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα ήταν η τελευταία που έπεφτε», σημείωσε η Πάουερ.

«Αυτή, δεν μπορώ να το πω πιο ξεκάθαρα, είναι η χειρότερη διατροφική κρίση της ζωής μας», είπε η Πάουερ στο AP. Όπως τόνισε στη συνέντευξή της, τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν κάποια σημάδια ελπίδας, μετά το πράσινο φως που έδωσε η Ρωσία στην Ουκρανία να στείλει το πρώτο της πλοίο με σιτηρά εδώ και μήνες έξω από το αποκλεισμένο ρωσικό λιμάνι.

Όμως στην Ανατολική Αφρική και σε χώρες όπως η Αιθιοπία, η Κένυα και η Σομαλία υπάρχει αυτή τη στιγμή τεράστια πρόβλημα.