Η ΕΕ σχεδιάζει κέντρα εκτός Ευρώπης για να κρατήσει μακριά τους μετανάστες

Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές αναμένεται να κυριαρχήσουν στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρχίζει το απόγευμα στις Βρυξέλλες, με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ να επιδιώκει λύσεις που θα της επιτρέψουν να κατευνάσει την ενδοκυβερνητική κρίση που απειλεί τον κυβερνητικό συνασπισμό της.

Η κυριότερη λύση που θα τεθεί επί τάπητος προβλέπει την δημιουργία κέντρων καταγραφής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών «εκτός Ευρώπης», σύμφωνα με την προσκλητήρια επιστολή που έστειλε στους ηγέτες των 28 εταίρων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Πρόθεση των ευρωπαίων είναι να εγκαταστήσουν τα κέντρα – που αποκαλούνται «πλατφόρμες αποβίβασης» – σε βορειοαφρικανικές χώρες που βρέχονται από την Μεσόγειο Θάλασσα όπως η Αλγερία και η Τυνησία. Οι νέες μονάδες θα επιτρέπουν τον διαχωρισμό των προσφύγων που δικαιούνται άσυλο από τους οικονομικούς μετανάστες.

Έως τώρα πάντως η Ευρώπη δεν έχει εξασφαλίσει την συναίνεση της Τύνιδας, του Αλγερίου και άλλων χωρών. Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν οικονομικά θέλγητρα ώστε να πείσουν τις αφρικανικές χώρες, με την ατζέντα της Συνόδου να περιλαμβάνει την σύσταση ταμείου για την Αφρική.

Ένα ακόμα «αγκάθι» είναι το νομικό πλαίσιο, που παραμένει θολό, ειδικά υπό την σκιά της κατάστασης που επικρατεί στην Λιβύη, όπου πολιτοφυλακές απαγάγουν, υποδουλώνουν και εμπορεύονται απροστάτευτους μετανάστες. Στην επιστολή του ο κ. Τουσκ επισημαίνει πως η ΕΕ θα επιδιώξει την στήριξη υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, όπως η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Αδιευκρίνιστο είναι επίσης ποια θα είναι η μοίρα μεταναστών που θα κρίνεται πως δεν θα δικαιούνται άσυλο, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να παραμένουν στα κέντρα δίχως να μπορούν ή να θέλουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Αυτό θα μετέτρεπε τις «πλατφόρμες» της ΕΕ σε κέντρα-αποθήκες σαν αυτά που τηρεί η Αυστραλία σε νησιά του Ειρηνικού.

Παρά τις δυσκολίες όμως, οι Βρυξέλλες φαντάζουν αποφασισμένες να συζητήσουν πολύ σοβρά την πρόταση για τα κέντρα, καθότι είναι ένα από τα λιγοστά σημεία όπου υπάρχει ευρεία σύμπνοια ανάμεσα στους 28 στις συζητήσεις για το προσφυγικό.

Η επιστολή Τουσκ καθιστά σαφές ότι πλέον οι Ευρωπαίοι θέλουν να «κλειδώσουν» τα σύνορα της Γηραιάς Ηπείρου.

«Προϋπόθεση για μια πραγματική μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ είναι οι Ευρωπαίοι στην πράξη να αποφασίζουν ποιος μπαίνει σε ευρωπαικές περιοχές», σημειώνει ο κ. Τουσκ. «Αποτυχία στην επίτευξη αυτού του στόχου θα ήταν εμπράγματη επίδειξη αδυναμίας μας και, πάνω από όλα, θα δημιουργούσε την εντύπωση πως η Ευρώπη δεν έχει εξωτερικά σύνορα».

Το ενδιαφέρον είναι πως η πολιτική κρίση στην Γερμανία και η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για το προσφυγικό έρχονται ενόσω που οι ροές προς την ΕΕ μέσω της Μεσογείου έχουν μειωθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Frontex, τους πρώτους πέντε μήνες του έτους διαπιστώθηκαν 43.200 παράνομες είσοδοι μέσω της θάλασσας, τη στιγμή που το 2015 οι αφίξεις ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο. Ο ίδιος ο κ. Τουσκ παραδέχεται στην επιστολή του πως οι παράτυπες είσοδοι έχουν μειωθεί κατά 96% σε σχέση με το απόγειό τους, το φθινόπωρο του 2015.

Όσον αφορά την κ. Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου αναμένεται να επιδιώξει διμερείς συμφωνίες με άλλα κράτη-μέλη που θα επιτρέπουν την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν σε γερμανικό έδαφος.

Σε συνέντευξή του στους «Financial Times» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φάνηκε διατεθειμένος να δεχτεί συμφωνία με την κ. Μέρκελ, όμως η Ιταλία, η κύρια πύλη στην ΕΕ, έχει απορρίψει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
Πηγή: skai.gr