Λονδίνο: Ταξιδιωτική οδηγία στους Βρετανούς για τη Ρωσία μετά τις απελάσεις

Ταξιδιωτική οδηγία για τους Βρετανούς πολίτες που προτίθενται να ταξιδέψουν στη Ρωσία εξέδωσε η βρετανική κυβέρνηση, εν μέσω της ραγδαίας κλιμάκωσης των διμερών διπλωματικών σχέσεων, με την απέλαση 23 ρώσων διπλωματών, για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ.

Οι Βρετανοί τουρίστες που ταξιδεύουν στη Ρωσία προειδοποιήθηκαν από το Γραφείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας (FCO) να «επαγρυπνούν», λόγω πιθανών αντιβρετανικών συναισθημάτων ή «παρενοχλήσης».

Η FCO ενημέρωσε τις ταξιδιωτικές της οδηγίες λόγω των αυξημένων πολιτικών εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών μετά και την απόφαση της πρωθυπουργού Tερέζα Μέι να απελάσει το μεγαλύτερο αριθμό ρώσων κατασκόπων τα τελευταία 30 χρόνια.

«Λόγω των αυξημένων πολιτικών εντάσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ρωσίας, θα πρέπει να γνωρίζετε τη δυνατότητα αντιβρετανικού συναίσθηματος ή παρενόχλησης αυτή τη στιγμή» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην επικαιροποιημένη οδηγία της FCO.

«Σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε σε επαγρύπνηση, να αποφύγετε τυχόν διαδηλώσεις ή συγκεντρώσεις και να μην σχολιάζετε δημοσίως τις πολιτικές εξελίξεις - ενώ η Βρετανική Πρεσβεία στη Μόσχα αυτή τη στιγμή δεν έχει κάποια επίγνωση αυξημένων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Βρετανοί που ταξιδεύουν στη Ρωσία, εντούτοις θα πρέπει να ακολουθείτε στενά τα θέματα ασφάλειας και την πολιτική κατάσταση και να ενημερώνεστε για τις ταξιδιωτικές οδηγίες» σημειώνεται ακόμα.

Η βρετανική αστυνομία εκτιμά ότι 10.000-20.000 Βρετανοί φίλαθλοι θα ταξιδέψουν στη Ρωσία το καλοκαίρι για το Μουντιάλ.

Πάντως η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή στην δολοφονική απόπειρα. Η απέλαση των 23 διπλωματών συνιστά «εχθρική ενέργεια» που είναι «παντελώς απαράδεκτη, αδικαιολόγητη και κοντόφθαλμη», ανακοίνωσε η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο, μετά την τοποθέτηση της κ. Μέι.




Πηγή: skai.gr