Κλείσιμο

Ρούτε: Αποκρουστική παραποίηση της ιστορίας από τον Ερντογάν

«Αποκρουστική παραποίηση της Ιστορίας» χαρακτήρισε ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνέδεσε την Ολλανδία με τη σφαγή 8.000 Μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσα από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας, τον Ιούλιο 1995.

«Συνεχίζει να δηλητηριάζει την κατάσταση», είπε ο ολλανδός πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP. «Δεν θα πέσουμε σ' αυτό το επίπεδο. Είναι εντελώς απαράδεκτο».

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, όπου ολλανδοί κυανόκρανοι απέτυχαν να προστατεύουν τους άμαχους, λέγοντας πως η Άγκυρα έμαθε τι εστί Ολλανδία από αυτό το γεγονός και συνεπώς δεν εκπλήσσεται από τη συμπεριφορά της Χάγης.

Νωρίτερα, ο κ. Ρούτε είχε δηλώσει πως οι διπλωματικές κυρώσεις που επέβαλε η Άγκυρα στη Χάγη δεν είναι κάτι το φοβερό ή ανησυχητικό.

Προσέθεσε όμως ότι δεν καταλαβαίνει πώς η τουρκική πλευρά μιλά για κυρώσεις τη στιγμή που η Ολλανδία είναι αυτή που έχει δικαίωμα να είναι εξοργισμένη.

Η κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες – συμμάχους στο πλαίσιο του NATO – ξέσπασε το Σάββατο όταν η ολλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών να προσγειωθεί στο έδαφός της και απέλασε την υπουργό οικογενειακών υποθέσεων όταν προσπάθησε να μεταβεί οδικά στο Ρότερνταμ για να μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση της τουρκικής παροικίας.

Οι δύο υπουργοί σχεδίαζαν να παροτρύνουν την τουρκική διασπορά να ψηφίσει υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης στο τουρκικό δημοψήφισμα του Απριλίου, αναθεώρηση που δίνει εκτελεστικές υπερεξουσίες στον πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ολλανδικές Αρχές διαμήνυσαν πως δεν μπορούν να επιτρέψουν τέτοια προεκλογική εκστρατεία το έδαφός τους για λόγους ασφαλείας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στηρίξει την Χάγη, λέγοντας ότι οι αποφάσεις για πολιτικές συγκεντρώσεις είναι αρμοδιότητα του κάθε κράτους-μέλους και καλώντας την Άγκυρα να μην προβεί σε τοποθετήσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση.

Απαντώντας αιχμηρά, του τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, λέγοντας ότι η Ε.Ε. κρίνει επιλεκτικά κι ότι η ανακοίνωση «δεν έχει αξία για τη χώρα μας».
Πηγή: skai.gr