Ο Τραμπ στηρίζει πλήρως τον υπουργό Δικαιοσύνης μετά το «ρωσικό σκάνδαλο»

Στήριξη στον υπουργό Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών Τζεφ Σέσιονς έδωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις αποκαλύψεις για προεκλογικές επαφές που είχε με τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον.

Υψηλόβαθμοι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές έχουν ζητήσει την απομάκρυνση του υπουργού από την έρευνα σχετικά με καταγγελίες για ρωσικές παρεμβάσεις στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, όμως ο κ. Τραμπ δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι χρειάζεται να γίνει κάτι τέτοιο.

Μιλώντας στο πρόγραμμα Newport News Thursday ο κ. Τραμπ είπε πως έχει «απόλυτη» εμπιστοσύνη στον κ. Σέσιονς ενώ όταν ρωτήθηκε εάν ο υπουργός θα πρέπει να αποσυρθεί από την έρευνα απάντησε «δεν νομίζω».

Στήριξη στον κ. Σέσιονς έχει προσφέρει νωρίτερα και ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, λέγοντας ότι εφόσον δεν έχει διαταχτεί επίσημη έρευνα σε βάρος του υπουργού δεν είναι απαραίτητο να απομακρυνθεί.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», οι επαφές του κ. Σέσιονς με τη ρωσική πλευρά έχουν γίνει αντικείμενο έρευνας από το FBI, το οποίο όμως υπάγεται στο ίδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης. Δεν είναι γνωστό εάν η έρευνα κατέληξε σε κάποιο πόρισμα ή εάν συνεχίζεται.

Την απεμπλοκή του κ. Σέσιονς από την έρευνα έχουν ζητήσει και πολλοί Δημοκρατικοί βουλευτές, ενώ η επικεφαλής της Δημοκρατικής μειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι έχει ζητήσει την παραίτησή του, για ψευδορκία.

Πηγή του σκανδάλου είναι η ένορκη κατάθεσή του κ. Σέσιονς ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας πριν διοριστεί υπουργός Δικαιοσύνης, όταν δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν είχε καμία επικοινωνία με ρώσους αξιωματούχους πριν τις εκλογές, όταν υπηρετούσε ως σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφάλειας στην εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, το βράδυ της Τετάρτης η «Washington Post» αποκάλυψε ότι τον Σεπτέμβριο ο κ. Σέσιονς είχε συναντηθεί στο ιδιωτικό γραφείο του στο Καπιτώλιο με τον ρώσο πρέσβη Σεργκέι Κίσλιακ. Μάλιστα, δύο μήνες νωρίτερα οι δύο άνδρες είχαν σύντομη συνομιλία στο περιθώριο εκδήλωσης στην πολιτεία του Κονέκτικατ.

Εκπρόσωπος του υπουργού διευκρίνισε μετά το δημοσίευμα της «Washington Post» πως οι δύο συναντήσεις έγιναν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που είχε τότε ο κ. Σέσιονς ως γερουσιαστής για την πολιτεία της Αλαμπάμα, και δεν είχαν καμία σχέση με την προεκλογική εκστρατεία.

Η υπόθεση Σέσιονς αναζωπυρώνει τις υποψίες για προεκλογικές επικοινωνίες συνεργατών του κ. Τραμπ με τη Ρωσία, ενδεχόμενο που αρνείται ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας. Πριν δύο εβδομάδες, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας απόστρατος στρατηγός Μάικλ Φλιν παραιτήθηκε υπό τη σκιά υποψιών ότι πριν ορκιστεί η νέα κυβέρνηση συνομίλησε με τον ρώσο πρέσβη για τις αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν συμπεράνει σε επίσημη έκθεσή τους πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων και παραπληροφόρησης ώστε να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του κ. Τραμπ.
Πηγή: skai.gr