Ευρώπη δύο ταχυτήτων εξετάζει η Μέρκελ

Μήνυμα πως το μέλλον της Ευρώπης ίσως βρίσκεται σε μία Ένωση πολλών ταχυτήτων έστειλε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα.

«Σίγουρα έχουμε διδαχθεί πολλά τα τελευταία χρόνια», δήλωσε η κ. Μέρκελ, εξηγώντας ότι ίσως δεν είναι απαραίτητο όλα τα μέλη της Ένωσης να συμμετέχουν με τον ίδιο ρυθμό στα διάφορα στάδια της ενοποίησης.

Στην αρχή της Συνόδου, η κ. Μέρκελ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και, σύμφωνα με ανταπόκριση της «Καθημερινής», έθεσε τέλος στις βλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για πολιτική διαπραγμάτευση, παραπέμποντας την Αθήνα στους θεσμούς ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιοολόγηση.

Στις δηλώσεις μετά τη Σύνοδο, η καγκελάριος μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια κοινή δήλωση όσον αφορά την Ευρώπη πολλών ταχυτήτων μετά τη συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε. στη Ρώμη τον επόμενο μήνα.

Η σύνοδος θα τιμήσει τη συμπλήρωση 60 ετών από τη συνθήκη του 1957, με την οποία ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, ωστόσο, υπό τη σκιά του Brexit, της ανόδου του αντι-ευρωπαϊκού λαϊκισμού και της εκλογής Τραμπ στις ΗΠΑ, οι ηγέτες θα ανταλλάξουν ιδέες για το μέλλον της Ένωσης.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τρεις ακόμα χώρες, το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, εξέδωσαν την Παρασκευή κοινή δήλωση με την οποία στηρίζουν μία Ε.Ε. δύο ταχυτήτων.

Ένας από τους πρώτους εμπνευστές της ιδέας μίας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων ήταν ο νυν υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος από τη δεκαετία του 1990 είχε επισημαίνει τα διλήμματα που ταλανίζουν τν ενοποίηση της Γηραιάς Ηπείρου.

Το 2013, ερωτηθείς συγκεκριμένα για τις θέσεις του, ο κ. Σόιμπλε είχε δηλώσει πως αυτό δεν σημαίνει τη δημιουργία ενός μπλοκ προνομιούχων εταίρων, αλλά ότι ορισμένες χώρες θα προχωρούν πιο γρήγορα σε ορισμένα στάδια ενοποίησης και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη θα ακολουθούν όταν πληρούν τις προϋποθέσεις.
Πηγή: skai.gr