Η Ισπανία αντίθετη σε κάθε διαπραγμάτευση με τη Σκωτία για παραμονή στην ΕΕ

Αντιπαράθεση φαίνεται να ξεσπά εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το κατά πόσον είναι δυνατό να υπάρξει ξεχωριστή διαπραγμάτευση με τη Σκωτία για παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την επερχόμενη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μιλώντας μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι διαμήνυσε ότι η ισπανική κυβέρνηση είναι απολύτως αντίθετη «σε κάθε διαπραγμάτευση» με οποιονδήποτε πέραν της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, απορρίπτοντας έτσι κάθε ξεχωριστό άνοιγμα στο Εδιμβούργο.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει και μαζί του όλοι όσοι αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο ισπανός ηγέτης. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος [...] η Σκωτία δεν έχει την ικανότητα να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.

Η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συζητήσει τη σχέση της χώρας της με την Ε.Ε. Το πρωί συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ενώ στις 18:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Γιούνκερ από την πλευρά του δήλωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής ότι η Σκωτία «έχει το δικαίωμα να ακουστεί στις Βρυξέλλες».

Διευκρίνισε πάντως πως η Κομισιόν απλώς θα ακούσει τι έχει να πει η κ. Στέρτζον, καθότι δεν μπορεί να επέμβει σε μία εσωτερική υπόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Σκωτία ψήφισε με ποσοστό 62% υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, ενώ η κ. Στέρτζον βρίσκεται σε επαφές με το επίσης φιλο-ευρωπαϊκό Γιβραλτάρ και δεν έχει αποκλείσει τη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος για ανεξαρτητοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να διασφαλιστεί η παραμονή της Σκωτίας στην ενωμένη Ευρώπη.

Ενδεχομένως αυτό είναι που ανησυχεί τον κ. Ραχόι, με δεδομένο ότι εάν η Σκωτία θέσει προηγούμενο απόσχισης και στη συνέχεια ένταξης στην Ε.Ε., αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως παράδειγμα για την επαρχία της Καταλονία.
Πηγή: skai.gr