Συγκυριαρχία με τη Βρετανία για Γιβραλτάρ «βλέπει» η Ισπανία μετά το Brexit

Κοινή κυριαρχία με τη Βρετανία πάνω στο Γιβραλτάρ, που θα μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε παραχώρησή του στην Ισπανία, προτίθεται να ζητήσει η Μαδρίτη, μετά την επικράτηση του Brexit, όπως δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της ιβηρικής χώρας, Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία-Μαργκάλο.

Ο κ. Γκαρσία-Μαργκάλο σημείωσε πως η απόφαση των βρετανών πολιτών αλλάζει ριζικά την αντιπαράθεση γύρω από τον αποκαλούμενο «Βράχο», καθώς πλέον το θέμα του Γιβραλτάρ δεν ανήκει στη δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η φόρμουλά μας [...] είναι Βρετανική - Ισπανική συγκυριαρχία για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που μετέπειτα θα οδηγήσει προς την επιστροφή του Γιβραλτάρ σε ισπανική κυριαρχία», σημείωσε ο ισπανός υπουργός, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας του.

«Για να είμαι ξεκάθαρος, η ισπανική σημαία στο Βράχο είναι πολύ πιο κοντά σε σχέση με το παρελθόν», προσέθεσε.

Η περιοχή είχε παλαιότερα τεράστια στρατηγική σημασία για την είσοδο του βρετανικού Στόλου στη Μεσόγειο. Παραχωρήθηκε στο Λονδίνο το 1713.

Οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ ψήφισαν με ποσοστό άνω του 90% υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά με δεδομένο ότι η περιοχή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ενιαία αγορά για την οικονομική ευμάρειά της.

Με μήνυμά του στο Twitter μετά την επικράτηση της εξόδου στο δημοψήφισμα, ο αρχι-υπουργός του Γιβραλτάρ Φάμπιαν Πικάρντο διαμήνυσε πως αυτό που προέχει τώρα είναι η ενότητα και η ψύχραιμη σκέψη.

«Έχουμε ξεπεράσει μεγαλύτερες προκλήσεις [...] Μαζί και ενωμένοι θα συνεχίσουμε να ευημερούμε», είπε.



Πρόκειται για μία ακόμα πρόκληση για το Ηνωμένο Βασίλειο, με δεδομένο ότι η Σκωτία έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος για απόσχιση από το Λονδίνο, ώστε να μην παραμείνει στην Ε.Ε.

Δημοψήφισμα για ενσωμάτωση της Βόρειας Ιρλανδίας στην Ιρλανδία προτείνουν ηγέτες του κόμματος Σιν Φέιν.
Πηγή: skai.gr