Ουκρανία: Έδωσαν τα χέρια για την ειρήνη Κίεβο & φιλορώσοι αυτονομιστές (upd)

Οδικό χάρτη για την ειρήνευση στην Ουκρανία, υπέγραψαν το Κίεβο και οι φιλορώσοι αντάρτες,
όπως ανακοίνωσαν χωριστά την Πέμπτη οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, της Ουκρανίας Βίκτορ Ποροσένκο και από κοινού ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Η Ομάδα Επαφής υπέγραψε έγγραφο που ετοιμάσαμε εν μέσω μεγάλης έντασης», δήλωσε ο Πέτρο Ποροσένκο. Η δήλωσή του επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο της Ρωσίας.

«Αυτό το κείμενο αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα και υπεγράφη από την Ομάδα Επαφής και τους αυτονομιστές» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ στην κοινή δήλωσή του με την Άνγκελα Μέρκελ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους έπειτα από συνομιλίες 16 ωρών , ο πρόεδρος της Ρωσίας, ανακοίνωσε: «Κατορθώσαμε να συμφωνήσουμε στα κύρια ζητήματα» προσθέτοντας ότι η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου.

Πάντως, η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη «πολλές προσπάθειες που πρέπει να γίνουν».

Ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε γνωστό, ότι τα βαρέα όπλα θα αποσυρθούν σε 14 μέρες.

O υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε πάντως ότι η επιτευχθείσα συμφωνία "δεν είναι συνολική" και δεν ικανοποιεί όλες τις προσδοκίες του Βερολίνου, αλλά είναι ένα αναγκαίο βήμα προς τον τερματισμό της βίας και προς ένα νέο πολιτικό momentum.

"Το σημαντικότερο είναι ότι η Μόσχα και το Κίεβο συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός...ενισχύσαμε τις συμφωνίες του Μινσκ του περασμένου Σεπτεμβρίου", δήλωσε ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

"Για ορισμένα θέματα αυτό δεν θα είναι αρκετό. Προσδοκούσαμε περισσότερα - αλλά είναι αυτό επί του οποίου μπορούσαν να συμφωνήσουν οι πρόεδροι της Ουκρανίας και της Ρωσίας", είπε προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες υπήρξαν εξαιρετικά δύσκολες και εκφράζοντας την ελπίδα ότι και οι δύο πλευρές διαπραγματεύθηκαν καλή τη πίστει και ότι θα απόσχουν από κάθε ενέργεια τις επόμενες ημέρες που θα απειλήσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.


Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr