Έλεγχο διαβατηρίων γύρω από Ντόνετσκ και Λουχάνσκ επιβάλει το Κίεβο

Έλεγχο διαβατηρίων γύρω από τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσόφιλων ανταρτών στις ανατολικές επαρχίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, επέβαλε η Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η κρατική υπηρεσία προστασίας των συνόρων.

Πρόκειται για μια ακόμα κίνηση που καταδεικνύει τη σκλήρυνση της στάσης του Κιέβου έναντι των φιλορώσων, μετά τις εκλογές που οργάνωσαν την Κυριακή οι αυτονομιστές τις δύο ανατολικές επαρχίες, οι οποίες, σύμφωνα με το Κίεβο και χώρες της Δύσης, κατάφεραν βαρύ πλήγμα στην ειρηνευτική διαδικασία.

Η Ρωσία από την πλευρά της έχει διαμηνύσει πως «σέβεται» τη λαϊκή βούληση των κατοίκων των δύο περιοχών

Χθες Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ ανακοίνωσε πως το Κιέβο δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει τις επαρχίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ από τον κρατικό προϋπολογισμό, διευκρινίζοντας όμως ότι θα συνεχιστούν οι παροχές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε την Τρίτη ότι η κεντρική εξουσία παραμένει προσηλωμένη στο ειρηνευτικό σχέδιο και ότι θα λάβει σειρά μέτρων για την προστασία της χώρας και την απομόνωση των εδαφών που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Με βάση τα νέα μέτρα, κάθε ουκρανός ή αλλοδαπός πολίτης θα πρέπει στο εξής να δείχνει το διαβατήριό του προκειμένου να εισέλθει στην περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών ή να εξέλθει από αυτήν, ανακοίνωσε η υπηρεσία.

Οι ξένοι που εισήλθαν στην ανατολική Ουκρανία από τα ουκρανο-ρωσικά σύνορα δεν θα μπορούν πλέον να εισέλθουν στην υπόλοιπη χώρα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο