Νταβούτογλου: «Όχι» σε επέμβαση του συριακού και του ιρακινού στρατού κατά του ΙΚ

Κατά των επεμβάσεων του συριακού καθεστώτος, αλλά και του ιρακινού στρατού, κατά του Ισλαμικού Κράτους τάχθηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, προειδοποιώντας για δημιουργία «πόλωσης» μεταξύ των πολιτών των χωρών αυτών σε αυτό το ενδεχόμενο.

«Ειλικρινά μιλώντας, εάν πριν δύο χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι δυτικές χώρες και οι Φίλοι της Συρίας συμμερίζονταν αυτά που λέγαμε και υποστήριζαν τη μετριοπαθή αντιπολίτευση, σήμερα, το ΙΚ δεν θα είχε περιθώρια και το καθεστώς (σ.σ του Άσαντ) δεν θα είχε τη δύναμη να διαπράξει σφαγές», είπε.

«Δεν βλέπω κανέναν άλλο τρόπο» δήλωσε ο Νταβούτογλου, όταν ρωτήθηκε αν η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των συμμάχων θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη μετριοπαθή αντιπολίτευση μέσω εναέριων επιθέσεων.

«Η Μοσούλη μπορεί πλέον να σωθεί μόνο από τους ανθρώπους της Μοσούλης. Οποιαδήποτε προσπάθεια από τον ιρακινό στρατό για να σώσει τη Μοσούλη ωθεί τους ανθρώπους της Μοσούλης στο πλευρό του ΙΚ. Οι δράσεις που βασίζονται αποκλειστικά σε ξένες δυνάμεις είναι ακόμη λιγότερο ικανές (για αλλαγή), επειδή το ΙΚ κερδίζει δύναμη, λόγω των αντιαμερικανικών και αντιδυτικών συναισθημάτων» πρόσθεσε ο τούρκος πρωθυπουργός. 

Νέα τροπή φαίνεται να παίρνει στο μεταξύ η πολεμική εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους, καθώς, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο η Άγκυρα αποφάσισε να επιτρέψει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις αεροπορικές βάσεις της για να πολεμήσουν εναντίον της οργάνωσης. Η Ουάσινγκτον πίεζε τις τελευταίες ημέρες την Άγκυρα να εμπλακεί περισσότερο στη μάχη εναντίον της ισλαμιστικής οργάνωσης στη Συρία.

Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ