Γαλλία: Ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο θα ζητήσει ο Μανουέλ Βαλς

Ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο για το πρόγραμμα της κυβέρνησής του δεσμεύτηκε την Τρίτη το βράδυ ότι θα ζητήσει -"το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο"- πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.

"Θα έχω την ευκαιρία να ζητήσω βεβαίως την ψήφο εμπιστοσύνης της Εθνοσυνέλευσης για το πρόγραμμα εργασίας (της κυβέρνησης) κατά τη βουλευτική σύνοδο, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο", διαβεβαίωσε μιλώντας στο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης France 2.

Μολονότι πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος εμφανίζονται αντίθετοι με την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Βαλς δήλωσε πεπεισμένος ότι "η μεγάλη πλειοψηφία" τους θα στηρίξει την κυβέρνηση.

Στην περίπτωση που καταψηφιστεί, ο Ολάντ θα είναι υποχρεωμένος να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τις οποίες οι Σοσιαλιστές θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσουν, εφόσον επαληθευτούν τα ποσοστά που συγκεντρώνουν στις δημοσκοπήσεις.

νέα κυβέρνηση που "θα είναι συνεπής με τις οδηγίες του προέδρου" -όπως είχε δηλώσει τη Δευτέρα ο Φρανσουά Ολάντ- ανακοίνωσε νωρίτερα ο Βαλς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της στροφής, ο Εμανουέλ Μακρόν, πρώην τραπεζικός και σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας, ο οποίος αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας στη θέση του "αντάρτη" Αρνό Μοντεμπούρ.

Ο Μακρόν είχε παραιτηθεί από τη θέση του οικονομικού συμβούλου του Ολάντ τον Ιούνιο. Στο παρελθόν είχε εργαστεί ως σύμβουλος διαχείρισης περιουσίας στον όμιλο Ρότσιλντ και ήταν γνωστός ως το "αυτί" των Γάλλων επιχειρηματιών στο προεδρικό μέγαρο. Ο 37χρονος Μακρόν ακολουθούσε πιο φιλελεύθερη γραμμή και δεν είναι μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Από το νέο,
16μελές κυβερνητικό σχήμα που παρουσίασε ο Βαλς, μετά τον ανασχηματισμό με αφορμή τις διαφωνίες που εκφράζονταν για την πολιτική λιτότητας που ακολουθούσε το Παρίσι, εκτός του Μοντεμπούρ έχει απομακρυνθεί και ο Μπενουά Αμόν, ο υπουργός Παιδείας και Έρευνας που ανήκει στην "αριστερή πτέρυγα" του Κόμματος και είχε στηρίξει τον Μοντεμπούρ στην κριτική που άσκησε στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας.

Τον Αμόν διαδέχεται στο υπουργείο η 36χρονη Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, το "ανερχόμενο αστέρι" του Σοσιαλιστικού Κόμματος που μέχρι σήμερα ήταν υπουργός Γυναικείων Θεμάτων, Νεολαίας και Αθλητισμού.

Η Φλερ Πελερέν, η υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου, αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού στη θέση της Ορελί Φιλιπετί που αρνήθηκε να συμμετάσχει στο νέο σχήμα.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ