Πυροβολισμοί, επεισόδια και χημικά στο Μισούρι των ΗΠΑ

Καζάνι που βράζει θυμίζει σήμερα Κυριακή το Φέργκουσον του Μισούρι, όπου την προηγούμενη εβδομάδα ένας 18χρονος άοπλος αφροαμερικανός έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Η νύχτα σημαδεύτηκε από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της Αστυνομίας και περίπου 200 διαδηλωτών που παρέμειναν στους δρόμους, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας (από τα μεσάνυχτα ως τις 5:00 το πρωί) και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει ο κυβερνήτης της πολιτείας, Τζέι Ντίξον.

Η Αστυνομία παραδέχτηκε πως έκανε χρήση δακρυγόνων και χημικών προκειμένου να σκορπίσει το πλήθος, σημειώνοντας πως ήταν η «κατάλληλη αντίδραση».

Ένας άνθρωπος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και επτά άλλοι συνελήφθησαν μετά από πυροβολισμούς που σημειώθηκαν σε ένα εστιατόριο κοντά στο σημείο των ταραχών. Ο δράστης δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν οι πυροβολισμοί και οι συλλήψεις συνδέονται άμεσα με τα επεισόδια, όμως αξιωματικός της πολιτειακής αστυνομίας δήλωσε πως ένας από τους λόγους για τη δυναμική αντίδραση των Αρχών κατά των διαδηλωτών ήταν οι πληροφορίες πως ομάδα αγνώστων είχε εισβάλει σε τοπικό εστιατόριο και ένοπλοι είχαν ακροβολιστεί στην οροφή.

Μία δεύτερη πηγή ανησυχίας, προσέθεσε ήταν το γεγονός ότι ένας άνδρας εθεάθη να κρατά όπλο στο μέσο του δρόμου, καθώς τεθωρακισμένα οχήματα της Αστυνομίας κινούταν στην περιοχή.

Το Φέργκουσον έχει συγκλονιστεί από σειρά καταστροφών και λεηλασιών μετά το θάνατο του 18χρονου Μάικλ Μπράουν, γεγονός που, στα μάτια ορισμένων κατοίκων-ακτιβιστών, έχει αμαυρώσει τις διαδηλώσεις για το θάνατό του.

Σύμφωνα με την τοπική Αστυνομία, ο Μπράουν ήταν ύποπτος για την κλοπή ενός πακέτου πούρων, αξίας 48,99 δολαρίων, πριν το θάνατό του. Ωστόσο, ο αστυνομικός που τον πυροβόλησε δεν γνώριζε πως ήταν ύποπτος.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ