Yeni Sifak: Νταβούτογλου στηρίζει το AKP ως διάδοχο του Ερντογάν

Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είναι ο άνθρωπος τον οποίο υποστηρίζει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας ως αντικαταστάτη του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρωθυπουργία, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, η οποία έχει στενούς δεσμούς με το AKP.

Επισήμως, ο υποψήφιος νέος πρωθυπουργός θα επιλεγεί από την εκτελεστική επιτροπή του κόμματος την ερχόμενη Πέμπτη, προτού επικυρωθεί και τυπικά από τα μέλη του κόμματος στη σύνοδο της 27ης Αυγούστου. Την επόμενη ημέρα, ο κ. Ερντογάν ορκίζεται ως πρόεδρος της Τουρκίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Yeni Safak, ο κ. Ερντογάν έθεσε το ζήτημα της διαδοχής του στην πρωθυπουργία και την προεδρία του AKP σε ανεπίσημη ψηφοφορία κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης των ηγετικών στελεχών της παράταξης, πριν από λίγες ημέρες. Η ηγεσία του κόμματος στήριξε, με συντριπτική πλειοψηφία, τον κ. Νταβούτογλου.

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα της Yeni Safak, ο τούρκος ΥΠΕΞ έχει πλέον κατορθώσει να κερδίσει τη στήριξη ορισμένων βουλευτών του κόμματος που αρχικά είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στην υποψηφιότητά του.

Ο κ. Νταβούτογλου έχει υπηρετήσει επί πολλά χρόνια ως πιστός σύμμαχος του κ. Ερντογάν. Αναλυτές και διεθνή μέσα ενημέρωσης εκτιμούν πως ο νέος τούρκος πρόεδρος χρειάζεται έναν πιστό αλλά και ισχυρό πρωθυπουργό, ο οποίος θα διασφαλίσει τη δύναμη του AKP ενόψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών του 2015.

Στις κάλπες του 2015 ο κ. Ερντογάν θέλει να κερδίσει μία μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, ώστε να προωθήσει συνταγματικές αναθεωρήσεις που θα ενισχύσουν τις εκτελεστικές αρμοδιότητες του προεδρικού του θώκου.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ