Κίεβο: Καταστρέψαμε ρωσικά άρματα που εισέβαλαν στα εδάφη μας

Πόλεμος ανακοινώσεων εκτυλίσσεται μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας σχετικά με τη φερόμενη είσοδο ρωσικών αρμάτων μεταφοράς προσωπικού σε ουκρανικό έδαφος.

Το ουκρανικό πυροβολικό κατέστρεψε «σημαντικό» μέρος ρωσικής πομπής τεθωρακισμένων αρμάτων που παραβίασε τα σύνορα το βράδυ της Πέμπτης, όπως είπε ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο στον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστόυοπο της ουκρανικής προεδρίας.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε πως ο ουκρανικός στρατός εντόπισε τα ρωσικά άρματα μόλις παραβίασαν τα σύνορα και κατέστρεψε ορισμένα από αυτά. Παράλληλα, κατήγγειλε πως ουκρανικά στρατεύματα εξακολουθούν να δέχονται πυρά από ρωσικό έδαφος.

Νωρίτερα, η Μόσχα προέβη σε κατηγορηματική διάψευση των καταγγελιών περί εισόδου ρωσικών οχημάτων σε ουκρανικό έδαφος. Αντέτεινε πως στην πραγματικότητα επρόκειτο για ομάδα συνοριοφυλάκων που δημιουργήθηκε για να «αποτρέψει την εισχώρηση ενόπλων στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας FSB.

Παράλληλα, σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί τις ουκρανικές τακτικές δυνάμεις πως συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς τις επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία, εμποδίζοντας την πρόσβαση της ρωσικής ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Από την πλευρά της, η Ε.Ε. κάλεσε τη Ρωσία να «σταματήσει αμέσως» τις συνοριακές εχθροπραξίες. Προειδοποίησε μάλιστα εκ νέου πως κάθε «μονομερής στρατιωτική κίνηση» από τη ρωσική πλευρά, ακόμα και με ανθρωπιστικό «πρόσχημα», θα θεωρηθεί από την ενωμένη Ευρώπη ως «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Θέση για το ζήτημα έχει πάρει και το NATO, με τον γενικό γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Άντερς Φο Ράσμουσεν να κάνει λόγο για «ρωσική επιδρομή» (incursion) στα εδάφη της Ουκρανίας, αποφεύγοντας όμως να χρησιμοποιήσει τον όρο «εισβολή» (invasion).

Το περιστατικό «απλώς επιβεβαιώνει το γεγονός πως βλέπουμε συνεχή ροή όπλων και μαχητών από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία και πρόκειται για μία ξεκάθαρη επίδειξη της συνεχιζόμενης ρωσικής ανάμιξης στην αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας», σημείωσε ο κ. Ράσμουσεν, μετά από συνάντηση που είχε με τον δανό υπουργό Άμυνας στην Κοπενχάγη.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ