Κλείσιμο

Υποψήφιος για την προεδρία της Ουκρανίας ο Βιτάλι Κλίτσκο

Την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Ουκρανίας στις πρόωρες εκλογές της 25ης Μαΐου ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο.

Ο απόφαση Κλίτσκο
αναμένεται να επιφέρει εξελίξεις στους κόλπους της αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι υποψηφιότητα για την προεδρία αναμένεται να θέσει και η Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία την Κυριακή διεμήνυσε πως δεν ενδιαφέρεται για τη θέση του πρωθυπουργού.

«Θα θέσω υποψηφιότητα για τον προεδρικό θώκο, καθώς πιστεύω ακράδαντα πως οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει στην Ουκρανία», δήλωσε ο κ. Κλίτσκο.

Ο 42χρονος Κλίτσκο, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας, ήταν ένας από τους πιο δραστήριους ηγέτες της αντιπολίτευσης κατά τις πρόσφατες ταραχές που συγκλόνισαν το Κίεβο. Συχνά δρούσε ως διαμεσολαβητής μεταξύ καταληψιών ή διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας.

Η κίνηση Κλίτσκο έρχεται ώρες μετά την αναβολή του σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας από τον προσωρινό πρόεδρο Ολεκσάντρ Τουρτσίνοφ, η οποία αντί για την Τρίτη θα σχηματιστεί τελικά την Πέμπτη.

Στην ομιλία του, ο κ. Τουρτσίνοφ επεσήμανε το «σοβαρό κίνδυνο» απόσχισης περιοχών της χώρας, της οποίας το ανατολικό τμήμα είναι επί το πλείστον ρωσόφωνο και ρωσόφιλο.

Η προειδοποίηση του κ. Τουρτσίνοφ ήλθε μία μέρα μετά την απόφαση της βουλής της Σεβαστούπολης, στη ρωσόφωνη Κριμαία, να εκλέξει ένα Ρώσο πολίτη ως δήμαρχο, με χιλιάδες συγκεντρωμένους να τραγουδούν «Ρώσος δήμαρχος για μία ρωσική πόλη».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ