Στο Χάρκοβο ο Γιανούκοβιτς, αποφυλακίζεται η Τιμοσένκο

Στο Χάρκοβο της βορειανατολικής Ουκρανίας έχει μεταβεί ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανούκοβιτς, έχοντας εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Κίεβο. Εντός της ημέρας αναμένεται να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα.

Άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις του ουκρανού προέδρου, με ουκρανικά μέσα να μεταδίδουν πως ο κ. Γιανούκοβιτς εξετάζει το ενδεχόμενο απόσχισης τη νοτιοανατολικής Ουκρανίας και της Κριμέας, και το σχηματισμό ανεξάρτητης κυβέρνησης εκεί, υπό ρωσική προστασία.

Την άμεση παραίτηση Γιανούκοβις και τη διενέργεια πρόωρων προεδρικών εκλογών ζήτησε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο.

Το Χάρκοβο ήταν η πρωτεύουσα της Σοβιετικής Ουκρανίας έως το 1939, και βρίσκεται στην κυρίως ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, που αποτελεί και την εκλογική βάση του κ. Γιανούκοβιτς.

Σημειώνεται πως ο κ. Γιανούκοβιτς ήταν όντως προγραμματισμένο να επισκεφτεί την ανατολική Ουκρανία σήμερα Σάββατο. Πάντως, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, το προεδρικό μέγαρο έχει εγκαταλειφθεί, με διαδηλωτές να ελέγχουν τις εισόδους στο προεδρικό συγκρότημα και δημοσιογράφους να εισέρχονται στο χώρο χωρίς καμία δυσκολία.

Εν τω μεταξύ, την αποφυλάκιση της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο, κύριας αντίπαλου του κ. Γιανούκοβιτς, ψήφισε η Βουλή. Αρχικά εκπρόσωπος της κ. Τιμοσένκο δήλωσε πως η πρώην πρωθυπουργός είχε αφεθεί ελεύθερη, δήλωσε την οποία ωστόσο ανακάλεσε στη συνέχεια.

Παράλληλα, το κοινοβούλιο εξέλεξε νέο πρόεδρό του τον Ολεκσάντρ Τουρτσίνοφ, στενό συνεργάτη της κ. Τιμοσένκο, ο οποίος, απουσία του προέδρου και χωρίς διορισμένο πρωθυπουργό, ουσιαστικά αναλαμβάνει καθήκοντα αρχηγού κράτους.

Η εν λόγω εξέλιξη ήλθε ενώ το κυβερνών κόμμα του κ. Γιανούκοβιτς φαίνεται να καταρρέει, καθώς δεκάδες βουλευτές έχουν δηλώσει την πρόθεση να παραιτηθούν από τις τάξεις του, γεγονός που οδήγησε νωρίτερα τον πρόεδρο της ουκρανικής Βουλής, και στενό σύμμαχο του κ. Γιανούκοβιτς, Βολίντιμιρ Ρίμπακ, να υποβάλει την παραίτησή του.

Επιπλέον, η Βουλή εξέλεξε νέο υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών τον Αρσέν Αβάκοφ, επίσης σύμμαχο της κ. Τιμοσένκο, με το υπουργείο να ανακοινώνει πως στέκεται «στο πλευρό» των διαδηλωτών, ουσιαστικά διαμηνύοντας πως η Αστυνομία δε συμπαρατάσσεται πλέον με τον πρόεδρο.

Αμελητέα είναι η παρουσία της Αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας στους δρόμους του Κιέβου, μετά τα πολύνεκρα επεισόδια των τελευταίων ημερών, που στοίχησαν τη ζωή σε τουλάχιστον 77 ανθρώπους. Αντίθετα, χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν συγκεντρωμένοι στις πλατείες και τους δρόμους της πόλης.

Οι εξελίξεις του Σαββάτου ουσιαστικά ανατρέπουν τη συμφωνία της Παρασκευής, σύμφωνα με την οποία θα προκηρύσσονταν πρόωρες προεδρικές εκλογές έως το Δεκέμβριο, αλλά μετά τις συνταγματικές αναθεωρήσεις που θα περιόριζαν τη δύναμη της προεδρίας.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ