Μηνύματα για τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα

Μηνύματα θλίψης, πόνου και σεβασμού για τη ζωή και το έργο του Νέλσον Μαντέλα έστειλαν πολλοί ηγέτες, ώρες μετά το θάνατο του πρώτου μαύρου προέδρου της Νοτίου Αφρικής και αλύγιστου μαχητή κατά των φυλετικών διακρίσεων και του Απαρτχάιντ.

«Σήμερα επέστρεψε στο σπίτι του, και εμείς χάσαμε έναν από τους γενναιότερους και βαθύτατα καλούς ανθρώπους με τον οποίο οποιονδήποτε από εμάς θα μπορούσε να μοιραστεί χρόνο σε αυτή τη γη.

»Πέτυχε περισσότερα από οτιδήποτε θα μπορούσαμε να περιμένουμε από οποιονδήποτε άνθρωπο» - Μπαράκ Ομπάμα, πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν ένας ήρωας της εποχής μας. Ένα σπουδαίο φως έσβησε στον κόσμο» - Ντέιβιντ Κάμερον, πρωθυπουργός της Βρετανίας.

«Ο λαός μας έχασε έναν πατέρα [...] Το έθνος μας έχασε το σπουδαιότερο γιο του.

»Μολονότι γνωρίζαμε πως αυτή η ημέρα θα ερχόταν, τίποτα δεν είναι δυνατόν να μειώσει την αίσθηση βαθιάς και διαρκούς απώλειας. Ο ακούραστος αγώνας του για ελευθερία κέρδισε το σεβασμό του κόσμου. Η ταπεινότητά του, το πάθος και η ανθρωπιά του κέρδισαν την αγάπη του» - Τζέικομπ Ζούμα, πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής.

«Η έμφαση στη συμφιλίωση ήταν η σπουδαιότερη κληρονομιά του [...] Ήταν ένας μεγάλος ενοποιός, και ένας πολύ, πολύ ξεχωριστός άνθρωπος από αυτή την άποψη, πέρα από οτιδήποτε άλλο έκανε» - Φρέντρικ Ντε Κλερκ, ο λευκός πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής που διέταξε την αποφυλάκιση του Μαντέλα το 1990 και μοιράστηκε μαζί του το Νόμπελ Ειρήνης το 1993.

«Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν ένας γίγαντας για τη δικαιοσύνη και μία [...] έμπνευση. Ο Νέλσον Μαντέλα έδειξε αυτό που είναι δυνατό για τον κόσμο μας, και μέσα στον καθένα μας, εάν πιστεύουμε, ονειρευόμαστε και δουλεύουμε μαζί για τη δικαιοσύνη και την ανθρωπότητα» - Μπαν Κι-μουν, γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

«Έδειξε ότι η ανθρώπινη θέληση μπορεί να σπάσει όχι μόνο τις αλυσίδες της δουλείας αλλά να και να απελευθερώσει την ενέργεια που χρειάζεται προκειμένου να οικοδομηθεί ένα κοινό πεπρωμένο. Το μήνυμα του Μαντέλα δεν θα πεθάνει ποτέ. Θα συνεχίσει να εμπνέει τους ανθρώπους για την ελευθερία και την εμπιστοσύνη σε αυτούς που υπερασπίζονται τα οικουμενικά δικαιώματα» - Φρανσουά Ολάντ, πρόεδρος της Γαλλίας.

«Αποχαιρετούμε, σήμερα, μαζί με ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα, τον ήρωα που έγραψε μοναδικές σελίδες στη νεότερη Ιστορίας της. Το σύμβολο των αγώνων για ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ισότητα και ελευθερία, σε έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο.

»Το πρότυπο της ταπεινότητας, της ανιδιοτέλειας και της ανθρωπιάς. Τον ιδεολόγο αγωνιστή ενάντια στη βία, το απαρτχάιντ και σε κάθε μορφής ρατσισμό. Οι Έλληνες θα τιμούμε για πάντα τη μνήμη του. Εκφράζω στην οικογένειά του και το λαό της Νοτίου Αφρικής τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου» - Αντώνης Σαμαράς, πρωθυπουργός της Ελλάδας

«Το όνομα και η εικόνα του Νέλσον Μαντέλα ας ευχηθούμε να λειτουργούν πάντα ως σημείο αναφοράς με ουσιαστικό θεσμικό και κοινωνικό περιεχόμενο» Ευάγγελος Βενιζέλος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών

«Τον αποχαιρετά όλη η ανθρωπότητα σε μια εποχή που, δυστυχώς, πολλές από τις κατακτήσεις του δημοκρατικού πολιτικού πολιτισμού αμφισβητούνται», υπογραμμίζει ο κ. Βενιζέλος.

Τη συγκίνησή τους εξέφρασαν πολλοί άλλοι ηγέτες, αλλά και καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και ο Μόργκαν Φρίμαν, ο οποίος τον υποδύθηκε στην ταινία «Invictus»
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ