Μήνυμα Αιγύπτου προς ΗΠΑ: Μπορούμε να στραφούμε σε άλλους για την ασφάλειά μας

Μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες πως η Αίγυπτος είναι διατεθειμένη να στραφεί και σε άλλες χώρες προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες ασφαλείας της έστειλε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών του Καΐρου, Ναμπίλ Φαχμί, προειδοποιώντας παράλληλα τις ΗΠΑ πως εάν θέλουν να έχουν συμφέροντα στη Μέση Ανατολή, θα πρέπει να τηρούν καλές σχέσεις με μία χώρα-κλειδί στην περιοχή.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ενόψει της συνάντησής του με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, ο κ. Φαχμί έκανε λόγο για «ταραχώδεις» σχέσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Καΐρου αφότου οι ΗΠΑ αποφάσισαν να διακόψουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Αίγυπτο τον Οκτώβριο.

Σημείωσε μάλιστα με νόημα πως η αιγυπτιακή κυβέρνηση θα πρέπει να αναπτύξει «πλήθος επιλογών» σχεδιάζοντας το μέλλον της, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών συνεργασιών.

«Θα εργαστούμε με δημιουργικό τρόπο προκειμένου να αναπτύξουμε τη σχέση [με τις ΗΠΑ] αλλά δεν υπάρχει ερώτημα πως θα ικανοποιήσουμε τις ανάγκες εθνικής ασφάλειας που έχουμε, όπως χρειάζεται από οποιαδήποτε πηγή χρειαζόμαστε», συμπλήρωσε ο κ. Φαχμί.

Αποσαφήνισε ωστόσο πως δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει τη σκιά της Ρωσίας έναντι της Αμερικής, αλλά προσπαθεί να φέρει «10, 20, 30 νέους εταίρους για την Αίγυπτο».

«Εάν πρόκειται να έχεις συμφέροντα στη Μέση Ανατολή, χρειάζεται να έχεις είτε καλές σχέσεις με μία χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο της Μέσης Ανατολής, ή τουλάχιστον να έχεις καλή διαχείριση σχέσεων», συνέχισε με νόημα ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας.

Υπενθυμίζεται ότι η συνθήκη ειρήνης μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ αποτελεί επί δεκαετίες ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Αναφερόμενος δε στην επικείμενη συνάντησή του με τον Τζον Κέρι, ο κ. Φαχμί σχολίασε πως θα γίνει ένας «έντιμος, ειλικρινής διάλογος μεταξύ φίλων».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από Reuters