Ευρωπαϊκή Ένωση: Απαγόρευση εισαγωγής ιρανικού φυσικού αερίου

Στην επικύρωση νέων αυστηρών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν προχώρησε σήμερα, 15 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους υπουργούς Εξωτερικών της ενωμένης Ευρώπης να εκφράζουν «τις σοβαρές και εντεινόμενες ανησυχίες τους για το πυρηνικό πρόγραμμα» του περσικού κράτους.

«Οι σημερινές αποφάσεις στοχεύουν το πυρηνικό και βαλλιστικό προγράμματα του Ιράν και τα έσοδα [που αποφέρουν] αυτά τα προγράμματα στην ιρανική κυβέρνηση. Σκοπός [των κυρώσεων] είναι να πείσουν το Ιράν να [κινηθεί] εποικοδομητικά, διαπραγματευόμενο σοβαρά και αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας. Οι κυρώσεις δεν στοχεύουν τον ιρανικό λαό», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Ε.Ε.

Ανάμεσα στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σήμερα περιλαμβάνεται η απαγόρευση εισαγωγής ή μεταφοράς ιρανικού φυσικού αερίου από οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, η Ε.Ε. επικύρωσε την απαγόρευση όλων των συναλλαγών μεταξύ Ευρωπαϊκών και ιρανικών τραπεζών με εξαίρεση τις συναλλαγές που έχουν εγκριθεί ρητά από τις εθνικές αρχές ενός κράτους μέλους κάτω από αυστηρές συνθήκες.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε την εξαγωγή επιπλέον υλικών που σχετίζονται με το πυρηνικό ή βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ή με βιομηχανίες που ελέγχονται από το Σώμα της Επαναστατικής Φρουράς.

Οι νέες κυρώσεις έρχονται στον απόηχο της κατάρρευσης του ιρανικού νομίσματος, του ριάλ, καθώς η οικονομία της περσικής χώρας στραγγαλίζεται από τις κυρώσεις που έχουν ήδη επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράλληλα η αμερικανική αεροναυτική παρουσία στον Αραβικό Κόλπο αυξάνεται.

Η καταβαράθρωση του ριάλ έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα, μεταξύ άλλών, στο εσωτερικό εμπόριο και την εγχώρια κατανάλωση, με τις άλλοτε κατάμεστες αγορές της Τεχεράνης να είναι σχεδόν άδειες.
Πηγή: skai.gr