Σύρος ΥΠΕΞ: Φταίνε οι «συμμορίες» για τη συνέχιση των βιαιοτήτων

Από τη Ρωσία, ο Σύρος ΥΠΕΞ, Walid Muallem, ισχυρίζεται ότι η Δαμασκός έχει ήδη αποσύρει κάποια στρατεύματα, όπως προέβλεπε το ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Συρίας δεν προχώρησε σε πλήρη απόσυρση των δυνάμεών της, όπως προέβλεπε το ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ, κατηγορώντας τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών.

Ο κ. Muallem μιλάει για «οπλισμένες συμμορίες», οι οποίες δεν δίνουν καμία εγγύηση για σεβασμό του σχεδίου από την πλευρά τους. Κατά συνέπεια, εξηγεί ο Σύρος ΥΠΕΞ, δεν είναι δυνατόν να αποτραβηχτεί από όλα τα πληθυσμιακά κέντρα στα οποία δραστηριοποιείται ο στατός, καθώς σημειώνονται ακόμα συγκρούσεις με τους αντικαθεστωτικούς.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, λιγότερο από 48ωρες πριν τη λήξη της διεθνούς διορίας, η Δαμασκός ζήτησε γραπτές δεσμεύσεις από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, προτού συμμορφωθεί και η ίδια με το σχέδιο Ανάν.

Στο μεταξύ, νέες αιματηρές συγκρούσεις φέρεται να σημειώνονται σε ολόκληρη τη Συρία, παρά το γεγονός ότι σήμερα έληγε η διεθνής διορία.

Σύμφωνα με το BBC, ακτιβιστές κάνουν λόγο για νέους βομβαρδισμούς στην πόλη Χομς και σε περιοχές στην βόρεια πόλη του Χαλέπι. Βίαια επεισόδια σημειώνονται αυτήν την ώρα και στη Δαμασκό.

Μέχρι στιγμής, ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν τουλάχιστον 11 νεκρούς.
Πηγή: Επιμέλεια: Σταύρος Σαμουηλίδης