Αρνηση 15 Ισραηλινών να συμμετέχουν σε αποστολές κατά Παλαιστινίων

Δεκαπέντε έφεδροι μιας επίλεκτης μονάδας του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν χθες ότι αρνούνται εφεξής να πραγματοποιήσουν αποστολές στα παλαιστινιακά εδάφη. Όπως μετέδωσε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι, την απόφασή τους αυτή οι έφεδροι την έκαναν γνωστή με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν.
Οι 15 έφεδροι της μονάδας Σαγερέτ Ματκάλ τονίζουν ότι δεν θα συμμετάσχουν άλλο στην καταπίεση των Παλαιστινίων ούτε στην υπεράσπιση των εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη. «Δεν θα θυσιάσουμε άλλο τις ζωές μας για την καταπίεση στα εδάφη και για την άρνηση των δικαιωμάτων εκατομμυρίων Παλαιστινίων ούτε θα χρησιμεύσουμε άλλο ως ασπίδες στους εβραϊκούς οικισμούς», τονίζεται στην επιστολή.
«Αλλοτε αγωνιζόμασταν για μια δίκαιη υπόθεση, αλλά σήμερα έχουμε ξεπεράσει πλέον τα όρια της καταπίεσης ενός άλλου λαού», προστίθεται.
Η Σαγερέτ Ματκάλ είναι μια θρυλική μονάδα του ισραηλινού στρατού. Ένας από τους πρώην διοικητές της είναι ο πρώην πρωθυπουργός Εχουντ Μπαράκ. Μια από τις αποστολές που έχει αναλάβει ήταν η απελευθέρωση 106 επιβατών ενός αεροπλάνου που κρατούνταν όμηροι στο Εντεμπε της Ουγκάντας, το 1976.
Η επιστολή των 15 εφέδρων έρχεται τρεις μήνες μετά το υπόμνημα που είχαν υπογράψει 25 ισραηλινοί πιλότοι, με το οποίο δήλωναν ότι δεν θα εκτελούν πλέον αποστολές στα παλαιστινιακά εδάφη.
Πηγές: ΑΠΕ - Γαλλ. Πρακτ.
Πηγή: skai.gr