Αργεντινή: Πρώτο κρούσμα της Όμικρον - Η επαρχία του Μπουένος Άιρες καθιερώνει υγειονομικό πάσο

Το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού εντοπίστηκε στην Αργεντινή, σε πολίτη της χώρας που ταξίδεψε πρόσφατα στη Νότια Αφρική, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα οι αρχές, την ώρα που η επαρχία του Μπουένος Άιρες ανακοίνωνε πως καθιερώνει υγειονομικό πάσο.

Ο ασθενής είναι «38 ετών», είχε ταξιδέψει «για επαγγελματικούς λόγους στη Νότια Αφρική» και «επέστρεψε στην Αργεντινή την 30ή Νοεμβρίου», εξήγησε το υπουργείο Υγείας σε δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίς χθες Δευτέρα.

Το πρόσωπο αυτό είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ είχε μολυνθεί και είχε παρουσιάσει συμπτώματα της COVID-19 τον Μάρτιο. Τεστ PCR στο οποίο υποβλήθηκε πριν από την επιστροφή του στην πατρίδα του καθώς και τεστ αντιγόνων στο οποίο υποβλήθηκε στο αεροδρόμιο μετά την άφιξή του είχαν αρνητικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις αρχές της Αργεντινής, παρότι ο ασθενής δεν είχε συμπτώματα της COVID-19, αποφάσισε να υποβληθεί ξανά σε τεστ όταν πληροφορήθηκε πως είχε έρθει σε επαφή στη Νότια Αφρική με πρόσωπα που κατόπιν διαγνώστηκαν θετικά στην Όμικρον.

Η αλληλούχηση του γονιδιώματος επέτρεψε να επαληθευτεί πως πράγματι έχει μολυνθεί από την παραλλαγή Όμικρον.

Έπειτα από το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, το υπουργείο Υγείας κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και «ενίσχυσε την επιδημιολογική επιτήρηση και τα μέτρα πρόληψης σε όλη την επικράτεια».

Περίπου δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση από τις αρχές της Νότιας Αφρικής πως ταυτοποιήθηκε νέα παραλλαγή, κρούσματα της Όμικρον έχουν επιβεβαιωθεί σε κάπου σαράντα χώρες τις τελευταίες ημέρες· στη Λατινική Αμερική, γίνεται λόγος για «εισαγόμενα» κρούσματα στη Βραζιλία, στο Μεξικό και στη Χιλή.

Με φόντο την ανησυχία για την Όμικρον και καθώς πλησιάζουν οι διακοπές του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο, η επαρχία του Μπουένος Άιρες –διακριτή οντότητα από τον δήμο της πρωτεύουσας–, η οποία μετρά 18 εκατομμύρια κατοίκους, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας, ανακοίνωσε χθες πως καθιερώνει υγειονομικό πάσο για όλους τους πολίτες ηλικίας 13 ετών και άνω από την 21η Δεκεμβρίου.

Το πάσο θα είναι απαραίτητο για να μπορεί κανείς να συμμετέχει σε μαζικές συγκεντρώσεις, να παρακολουθεί «πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητικές συναντήσεις, θρησκευτικές λειτουργίες σε κλειστούς χώρους», καθώς και για τους δημόσιους λειτουργούς που έρχονται σε επαφή με κοινό, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Άξελ Κισίλοφ. Εξήγησε ότι εμπνεύστηκε το μέτρο από την εμπειρία ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.

Η πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες, η οποία έχει 3 εκατομμύρια κατοίκους, δεν είναι μέρος της πρωτοβουλίας και μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινώσει τη θέσπιση τέτοιου πάσου.

Η Αργεντινή έχει καταγράψει από την εκδήλωση της πανδημίας στην επικράτειά της πάνω από 116.600 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 5,34 εκατομμυρίων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2. Από τον πληθυσμό της, ο οποίος φθάνει τα 45 εκατομμύρια, πάνω από το 67% έχει εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19, ενώ το 81% έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ