Αποζημίωση για άδικη φυλάκιση

Αποζημίωση για άδικη φυλάκιση
Αμερικανικό δικαστήριο διέταξε την Πέμπτη την κυβέρνηση της χώρας να καταβάλει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για την άδικη φυλάκιση τεσσάρων ανδρών οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για ένα φόνο που δεν διέπραξαν το 1965.

Η δικαστής Νάνσι Γκέρτνερ του δικαστηρίου της Βοστόνης εκτίμησε ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) απέκρυψε σκόπιμα στοιχεία που αποδείκνυαν ότι οι κατηγορούμενοι ήταν στην πραγματικότητα τα θύματα μιας συνωμοσίας.

Δύο από αυτούς πέθαναν στη φυλακή ενώ χρειάστηκε να περάσουν περίπου 30 χρόνια για να αποφυλακιστούν οι άλλοι δύο.

Η δικαστής διέταξε την κυβέρνηση να πληρώσει συνολικά 101,7 εκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν διευκρίνισε πώς θα μοιραστούν τα χρήματα αυτά.

Ο Τζόζεφ Σαλβάτι ήταν 34 ετών όταν συνελήφθη για φόνο. Πέρασε 29 χρόνια στη φυλακή και αποφυλακίστηκε υπό όρους το 1997. Σήμερα είναι 74 ετών.

Ο Πίτερ Λίμον, 73 ετών σήμερα, πέρασε στη φυλακή 33 χρόνια μέχρι να ακυρωθεί η καταδίκη του, πριν από έξι χρόνια, μετά την ανακάλυψη αποκαλυπτικών εγγράφων του FBI. Οι συγκατηγορούμενοί τους, Χένρι Ταμελέο και Λούις Γκρέκο, πέθαναν σε ηλικία 78 και 84 ετών αντίστοιχα, χωρίς να προλάβουν να δικαιωθούν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα \"Μπόστον Γκλόουβ\" τα έγγραφα του FBI αποκαλύπτουν ότι οι ομοσπονδιακοί πράκτορες γνώριζαν ότι ο κυριότερος μάρτυρας κατηγορίας, ο Τζόζεφ Μπαρμπόζ, ο επονομαζόμενος \"Το Κτήνος\", είχε εμπλέξει άδικα τους τέσσερις άνδρες στην υπόθεση ώστε να προστατεύσει έναν από τους πραγματικούς δολοφόνους, τον Βίνσεντ Τζίμι Φλέμι. Ο τελευταίος, που ήταν πληροφοριοδότης του FBI, πέθανε στη φυλακή το 1979.
Πηγή: skai.gr