Κλείσιμο

Αποφασίζει ο Ιταλός Πρόεδρος

Ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, συνέχισε τις διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των πολιτικών δυνάμεων για την επίλυση της κυβερνητικής κρίσης.

Ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι κατόρθωσε να συσπειρώσει τον κυβερνητικό συνασπισμό, απαιτώντας σε έκτακτη συνεδρίαση τη δέσμευση και την υποστήριξη όλων.

Κατά τη συνεδρίαση, που κράτησε αρκετές ώρες, παρουσίασε ένα κείμενο με σημεία "απόλυτης προτεραιότητας" όπως τα χαρακτήρισε και με τα οποία συμφώνησαν όλοι οι "σύμμαχοι".

Όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος, ο Πρόντι θωρακίζεται και δεν θα υπάρξει επανάληψη του ίδιου κυβερνητικού σχήματος. Βαδίζουμε προς μια νέα εντολή, ο Ιταλός πρωθυπουργός επιθυμεί να δεσμεύσει τους συμμάχους της κυβέρνησης σε όλα εκείνα τα σημεία που προκάλεσαν έως τώρα εσωτερικές τριβές και στη νέα κυβέρνηση να αναδειχθεί ο ίδιος ισχυρός, ως προς τον έλεγχο των όρων του πολιτικού παιχνιδιού.

Στο μεταξύ, όλα τα σημερινά δημοσιεύματα αναφέρονται στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την κεντροαριστερή πλειοψηφία να εξασφαλίσει τη στήριξη τριών ακόμη γερουσιαστών που θα ανεβάσει το συνολικό αριθμό στους 161 και θα διασφαλίσει μελλοντικά τη νέα κυβέρνηση από κρίσεις όπως αυτή της 21ης Φεβρουαρίου.

Τα σημεία "απόλυτης προτεραιότητα" στα οποία επήλθε η συμφωνία είναι:

- Σεβασμός των διεθνών δεσμεύσεων ενώπιον της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και των ειρηνευτικών υποχρεώσεων της χώρας προς τον ΟΗΕ (με αναφορά και στην αποστολή στο Αφγανιστάν).

- Ισχυρή δέσμευση στα θέματα παιδείας, πολιτισμού, έρευνας και καινοτομίας.

- Ταχεία ενεργοποίηση του σχεδίου υποδομών της χώρας και ιδιαιτέρως της συμμετοχής στους ευρωπαϊκούς διαδρόμους (συμπεριλαμβανομένης της διαδρομής ταχείας κυκλοφορίας Τορίνο - Λυών).

- Πρόγραμμα για την αποτελεσματικότητα και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών (εναλλακτικές, ανανεώσιμες κ.α).

- Συνέχιση της φιλελευθεροποίησης και προστασίας του πολίτη - καταναλωτή στο περιβάλλον των επαγγελμάτων και των υπηρεσιών

- Διαρκής προσοχή και συγκεκριμένη επαγρύπνηση υπέρ του ιταλικού Νότου, αρχής γενομένης από την ασφάλεια.

- Συγκεκριμένη και άμεση δράση για σημαντική μείωση των δημοσίων εξόδων.

- Αναδιάρθρωση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

- Επανεκκίνηση των πολιτικών στήριξης της οικογένειας. Καμία αναφορά στα επίμαχα "δικαιώματα όσων συζούν άνευ γάμου" και τα οποία προκάλεσαν την αντίδραση των καθολικών.

- Ταχεία επίλυση του ασυμβίβαστου μεταξύ καθηκόντων κυβέρνησης και βουλευτών, σύμφωνα με τον τρόπο που έχει ήδη συμφωνηθεί.

- Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού αποκτά το ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ουσιαστικά πρόκειται για δέσμευση των συμμάχων του συνασπισμού σε στόχους της κυβερνητικής πολιτικής που καθυστερούν και δεν εκπληρώθηκαν. Αυτό όμως δεν φαίνεται ότι αρκεί για να εξασφαλιστεί η "επιβίωση" της κυβέρνησης.

Στη Γερουσία η κεντροαριστερά διαθέτει 157 γερουσιαστές με τους δυο κομμουνιστές "αποστάτες" που προκάλεσαν την πτώση. Αν υποθέσουμε ότι παραμένουν και δεν ανεξαρτοποιηθούν, η πλειοψηφία είναι πάλι οριακή, αφού η αντιπολίτευση διαθέτει 157. Υπάρχουν βέβαια πέντε ισόβιοι γερουσιαστές, αλλά η υποστήριξή τους στην κυβέρνηση δεν είναι πάντα δεδομένη, όπως αποδείχθηκε στην τελευταία ψηφοφορία.

Γι'αυτό και αναζητούνται ενισχύσεις από το χώρο του κέντρου, τριών τουλάχιστον ανεξάρτητων γερουσιαστών.

Οι διαβουλεύσεις περατώνονται απόψε και πολύ πιθανόν αύριο, αν ο κ. Ναπολιτάνο έχει μια καθαρή εικόνα, θα δώσει την εντολή στον κ. Πρόντι να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.


Πηγή: skai.gr