Αντιμέτωπη με ανθρωπιστική κρίση η Ουκρανία - Χωρίς νερό και θέρμανση πολλές περιοχές στο Κίεβο

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ανέφερε ότι το 70% της ουκρανικής πρωτεύουσας ήταν χωρίς ρεύμα μέχρι χθες το πρωί

Της Αθηνάς Παπακώστα

Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κιέβο, μετρά τρία εκατομμύρια κατοίκους. Ανάμεσα σε αυτούς το πρωί της Πέμπτης αρκετοί ήταν εκείνοι οι οποίοι κρατώντας άδεια μπουκάλια νερού προσπαθούσαν να τα γεμίσουν υπομονετικά από τις υδρορροές. Άλλοι ανταλλάζαν μεταξύ τους μηνύματα, προκειμένου να μάθουν ποιοι από τους φίλους τους έχουν είτε ρεύμα, είτε νερό. Για πολλούς ασφαλές καταφύγιο υπήρξαν ορισμένα καφέ. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι έσπευδαν σε αυτά για νερό, φαγητό, θέρμανση και φόρτιση των κινητών τους τηλεφώνων. 

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ανέφερε ότι το 70% της ουκρανικής πρωτεύουσας ήταν χωρίς ρεύμα μέχρι χθες το πρωί προσθέτοντας ότι οι αρχές θα συνεχίζουν να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές. Αργότερα, το απόγευμα, γνωστοποίησε ότι η υδροδότηση αποκαταστάθηκε στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ωστόσο, 15 περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το νερό. 

Η στρατηγική της Μόσχας παραμένει η ίδια. Στόχος παραμένουν οι ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας. Η μόνη διαφορά πλέον είναι απλώς ότι το παραδέχεται. Και μπορεί για τη Δύση οι επιθέσεις κατά υποδομών αμάχων να είναι εγκλήματα πολέμου, όπως επανέλαβε ο Γάλλος πρόεδρος, ωστόσο για τη Μόσχα είναι νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας οι ενεργειακές υποδομές που έγιναν στόχος συνδέονται με τον ουκρανικό στρατό και κάθε επίθεση στοχεύει να διακόψει την τροφοδότηση της πρώτης γραμμής του μετώπου με στρατιώτες, όπλα και πυρομαχικά. Επίσης, για τη Μόσχα, η Ρωσία δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για την καταστροφή.

Αντιθέτως, υπεύθυνη είναι η Ουκρανία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ «η ηγεσία της Ουκρανίας έχει κάθε ευκαιρία να επαναφέρει την κατάσταση πίσω στην κανονικότητα. Έχει κάθε ευκαιρία να δώσει λύση με τέτοιον τρόπο ώστε να ικανοποιήσει τα αιτήματα της ρωσικής πλευράς και, κατά συνέπεια, να βάλει τέλος σε κάθε πιθανό πόνο του άμαχου πληθυσμού».

«Χωρίς ρεύμα ή χωρίς εσάς; Χωρίς εσάς» είχε ξεκαθαρίσει νωρίτερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπενθυμίζοντας ότι οι Ουκρανοί θα πάψουν να πολεμούν μονάχα όταν οι Ρώσοι στρατιώτες εγκαταλείψουν την ουκρανική επικράτεια. 

Στο Κιέβο μπορεί προς το παρόν να σταμάτησε να χιονίζει αλλά ήρθε η βροχή ενώ, η παγωνιά παραμένει. Ο μοναδικός σταθερός φωτισμός στην ουκρανική πρωτεύουσα είναι μονάχα τα φώτα των αυτοκινήτων. Τα ξημερώματα της Τετάρτης οι δορυφορικές εικόνες της NASA κατέγραφαν μία Ουκρανία βυθισμένη στο σκοτάδι, σαν μια μαύρη κουκκίδα, δίπλα στα φωτισμένα ευρωπαϊκά κράτη.  

Σε ολόκληρη τη χώρα αυτή τη στιγμή έχουν στηθεί συνολικά 3.700 «σημεία νίκης», όπως έχουν ονομαστεί, τα οποία όσοι επισκεφθούν θα μπορούν να ζεσταθούν, να φάνε, να πιουν νερό και ζεστό τσάι, να συνδεθούν στο Διαδίκτυο και να φορτίσουν τα κινητά τους τηλέφωνα.  

Το τελευταίο ρωσικό μπαράζ επιθέσεων σκότωσε 11 ανθρώπους και ανάγκασε να κλείσουν για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια όλα τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας. Την ίδια στιγμή, οι εργασίες αποκατάστασης συνεχίζονται με κίνδυνο ζωής για όσους συμμετέχουν σε αυτές αφού όπως αναφέρουν οι ουκρανικές αρχές οι Ρώσοι χτυπούν ξανά το ίδιο σημείο στο επιτέθηκαν νωρίτερα με στόχο να σκοτώσουν όσους βρίσκονται εκεί. 

Νωρίς χθες το απόγευμα η Χερσώνα χτυπήθηκε ξανά. Όσοι άντεξαν την ρωσική κατοχή, τώρα επιβιβάζονται στα λεωφορεία με όσα υπάρχοντα αντέχουν να κουβαλήσουν μαζί και την εγκαταλείπουν. Δεν είναι μονάχα οι νέοι βομβαρδισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι και το κρύο. Στην πόλη δεν υπάρχει θέρμανση και δεν υπάρχει ούτε πόσιμο νερό. 

Ο χειμώνας προβλέπεται μακρύς, το ηθικό όμως των Ουκρανών αντέχει. Πολλοί μιλώντας στα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα αναφέρουν ότι ο θυμός τους κατά της Ρωσίας απλώς μεγαλώνει. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, εάν η Ρωσία υπολογίζει ότι θα λυγίσουμε, τότε να ξέρει ότι απλώς το σχέδιο της θα της γυρίσει μπούμερανγκ.

Πηγή: skai.gr